Antillenhuis


Tiende editie Den Haag Sculptuur gewijd aan "het verlangen naar avontuur en het onbekende"

vlnr: mr. M. Tabaksblat, Voorzitter Den Haag Sculptuur, Marie Jeanne de Rooij, projectcoördinator/curator van Den Haag Sculptuur, Maya Meijer-Bermans, Directeur Den Haag Sculptuur, Koningin Beatrix, Paul Comenencia, Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, en zijn echtgenote Diana Comenencia-Wansing (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Hare Majesteit de Koningin verrichtte vrijdagmiddag 15 juni op het Lange Voorhout in Den Haag de opening van De Overkant/Down Under - Hedendaagse kunst uit Australië en Nederland. De Stichting Den Haag Sculptuur koos het thema omdat de betrekkingen met Australië vorig jaar al vier eeuwen bestonden en 'het leuk is elkaar nog beter te leren kennen'. De openluchttentoonstelling Den Haag Sculptuur viert deze zomer haar tienjarig jubileum. In die tien jaar heeft de gelijknamige stichting al 317 beelden naar Den Haag gehaald om gratis en onder de blote hemel aan iedereen te laten zien. Aanvankelijk werden kant- en-klare exposities uit het buitenland gehaald, maar sinds 2002 stelt de stichting de tentoonstellingen zelf samen.

De jubileumtentoonstelling van dit jaar heeft als thema avontuur en het verlangen naar het onbekende. De gehele zomer zijn op het Lange Voorhout en op gastlocaties in de stad bestaande en speciaal voor de tentoonstelling gemaakte kunstwerken te bewonderen.

De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, en echtgenote, woonden de officiële opening bij en liepen in het gezelschap van Koningin Beatrix langs alle kunstwerken. Langs alle beelden werd even stilgehouden, waar ze informatie kreeg over de kunstwerken van Maya Meijer-Bergmans, kunsthistoricus, directeur Promenade hotel en tevens directeur van Den Haag Sculptuur. Mw. Meijer-Bergmans zal per 1 september overigens haar functie overdragen aan Marie Jeanne de Rooij, de huidige projectcoördinator/curator van Den Haag Sculptuur. Vervolgens hees zij de vlag, waarmee zij de tentoonstelling officieel opende. Daarna liep zij met groot gevolg naar het Eschermuseum, waar een receptie werd gehouden.

De overkant / Down Under concentreert zich in het kader van ruim 400 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen Australië en Nederland op het werk van hedendaagse kunstenaars uit beide landen. Bij de selectie van de kunstenaars lag het accent op het thema avontuur en verlangen. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door ontdekkingsreizen en volksverhuizingen of op technologie en science fiction gebaseerde blauwdrukken voor de toekomst.

Meer dan 35 kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling. Den Haag Sculptuur nodigde ze uit om ondermeer de oprekkende ruimte tussen fictie en werkelijkheid te verkennen. Het idee is dat nu elke plek op de aardbol ontdekt is en in kaart is gebracht, het aan de kunst is om nieuw terrein te vinden waar de fantasie wortel kan schieten.

Met extra activiteiten en nieuwe gastlocaties hoopt Den Haag Sculptuur een breed en gemêleerd publiek te bereiken. De gastlocaties zijn het Haags Historisch Museum, Escher in het Paleis, de Kloosterkerk, het Atrium van het Stadhuis, GEM/Fotomuseum Den Haag en de Affichegalerij in de tramtunnel. De tentoonstellingen duren tot en met 9 september 2007.

Voor meer informatie en/of (pers)foto's gelieve contact op te nemen met de heer Norman Serphos, Voorlichter Antillenhuis


---

Gepubliceerd op: 18-06-2007 Bron: Antillenhuis