ABVAKABO FNV

Ultimatum aan SNT is verstreken: acties onafwendbaar

Op 13 juni om 13.13 uur is het ultimatum dat ABVAKABO FNV, Bond van Telecompersoneel en CNV Publieke Zaak stelden aan KPN Contact en SNT verstreken. De werkgever is niet ingegaan op het ultimatum. De werknemers van de contactcenters zullen daarom de komende weken actie gaan voeren.

De acties zullen gericht zijn tegen de werkgever. De bonden denken in eerste instantie aan demonstratieve acties bij de kantoren. Zeker in het begin zal het publiek hier nauwelijks hinder van ondervinden. Omdat de acties zwaarder worden naarmate de tijd verstrijkt, sluiten de bonden niet uit dat consumenten hinder gaan ondervinden van de acties bij de contactcenters. De belangrijkste eisen van de bonden voor de cao KPN Contact en SNT zijn:

* Een cao met een looptijd van 1 januari 2007 tot 1 januari 2009;
* Per 1 januari 2007 en per 1 januari 2008 een jaarlijkse structurele salarisverhoging van 3 procent;
* Afzien van invoering van een nieuw systeem van prestatiebeloning, en in plaats daarvan de bonden te betrekken bij het verbeteren van de bestaande, variabele beloningsregeling;

* Handen af van het verlof van de werknemers.

Waarom houden wij vast aan onze looneisen?

Reeds kort na aanvang van de onderhandelingen eind november vorig jaar bleek dat de standpunten van de werkgever en de vakorganisaties ver uiteen lagen. De werkgever stelde zich op het standpunt dat het vanwege de concurrentiepositie onmogelijk was om de loonkosten van KPN Contact en SNT verder te verhogen. Om helderheid te krijgen over de concurrentiepositie van KPN Contact en SNT, hebben wij gezamenlijk aan een onafhankelijke onderzoeker gevraagd om onderzoek te doen naar de concurrentiepositie van KPN Contact en SNT.

De conclusies van het onderzoek zijn door Paul Nobelen gepresenteerd aan KPN, de vakorganisaties en aan leden van de ondernemingsraden. Uit het onderzoek blijkt het volgende.

1. KPN Contact is het inhouse contactcenter van KPN en SNT is een facilitair callcenter. Formeel is er geen gedwongen winkelnering van KPN bij KPN Contact, maar materieel worden de strategische klantencontacten van KPN uit kwaliteits- en synergieoverwegingen uitbesteed aan KPN Contact.


2. De arbeidskosten vormen een belangrijke kostenfactor.


3. De hoge kosten als gevolg van het extreem hoge verloop van uitzendkrachten en de verhouding directen/indirecten zijn ongunstige indirecte arbeidskosten.


4. De arbeidsvoorwaarden van KPN Contact en SNT zijn circa 10% duurder dan de markt (dus niet 10 tot 15%). De oorzaak voor het verschil in arbeidsvoorwaarden zit niet in de salarissen maar met name in de pensioenregeling (die bij de concurrentie binnenkort ook ingevoerd gaat worden) en de verlofregeling bij KPN Contact en SNT.

De werknemers staan de laatste zeven jaren nagenoeg stil in hun salarisontwikkeling, omdat er in die periode nauwelijks collectieve loonstijgingen zijn overeengekomen. Een substantieel aantal werknemers heeft daarnaast per 1 januari 2007 een forse inkomensachteruitgang meegemaakt, tot ruim 600 euro op maandbasis, als gevolg van het vervallen van de OVR1-salariscomponent.
KPN Contact en SNT verwachten een hogere kwaliteit van hun personeel en willen ook naar hun klanten uitstralen dat zij meer kwaliteit te bieden hebben in vergelijking met andere contactcentra. Dit rechtvaardigt ook de hogere arbeidskosten en dus de hogere beloning van de medewerkers.

Op basis van dit gegeven en het feit dat de salarissen bij KPN Contact en SNT nauwelijks hoger zijn dan bij de concurrentie stellen de bonden dat de structurele looneis van 3% per jaar absoluut een rele looneis is.
18-06-2007, Overige cao's | Meer over: callcenter, contactcenter, kpn