Dienstenbond CNV

Nieuws

18 juni 2007

Eindbod werkgevers banden- en wielenbranche stelt zwaar teleur

Vorige week hebben werkgevers tijdens de onderhandelingen over de cao in de banden- en wielenbranche een eindbod op tafel gelegd waarvan CNV Dienstenbond vindt dat het zwaar ondermaats is. Vooral op het onderwerp flexibilisering van de arbeidstijden schieten de werkgevers veel te ver door. Bovendien is het loonbod van werkgeverszijde onacceptabel laag. Om deze redenen adviseert de bond zijn leden dit eindbod van de werkgevers te verwerpen.

Er is voornamelijk veel en lang gepraat over de flexibilisering van de arbeidstijden. Werkgevers hebben dit opgevoerd als één van hun speerpunten voor een nieuwe cao. CNV Dienstenbond is hier geen voorstander van. Omdat werkgevers benadrukten dat het te maken had met een branchespecifiek probleem, namelijk om de piek ten tijde van de bandenwisselperiodes op te lossen toonde CNV Dienstenbond zich bereid om hierover mee te denken. In de loop van de gesprekken bleken de werkgevers dit onderwerp aan te grijpen om steeds meer verregaande eisen te stellen.

Veel te laag loonbod
CNV Dienstenbond vindt dat het economisch herstel een gegronde reden is om werknemers, na jaren van inkomensachteruitgang als gevolg van het stijgen van de vaste lasten, een reële salarisverbetering te gunnen. Het voorstel van CNV Dienstenbond is op dit punt dan ook heel duidelijk: een verhoging van de feitelijke salarissen en de salarisschalen per 1 april 2007 van 3%. Een 3% loonsstijging bedoeld voor de gehele looptijd van de af te spreken cao. Hoe later het moment van de loonsverhoging, des te ongunstiger de werknemer.

Het uiterste en daarmee ook het eindbod van werkgevers bedroeg 2,5% per 1 september 2007 (de cao is al per 1 april jongstleden afgelopen!) en 0,5% per 1 februari 2008. Als we dit omrekenen naar koopkrachtverbetering over de looptijd van de CAO, dan komen we uit op ongeveer 1,5%; met andere woorden: de helft van ons loonbod! Structureel betekent het natuurlijk wel 3%, maar daar gaat de werknemer dan pas volgend jaar van profiteren.

Voor de volledige info die naar de leden is verstuurd, kijk bij Nieuws/Handel