FNV Bondgenoten

Plannen DSM zorgen voor onzekerheid over werkgelegenheid in Delft

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de effecten van de vandaag door DSM aangekondigde `partnerstrategie' voor DSM Anti-Infectives. Dit besluit heeft volgens de vakbond niet alleen gevolgen voor de medewerkers bij DSM Anti-Infectives, maar zal naar verwachting ook gevolgen hebben voor de toekomst van de werkgelegenheid in Delft.

Met de partnerstrategie zegt DSM de winstpositie van de business-groep DSM Anti-Infectives te willen verbeteren. Om dit te bereiken wordt de businessgroep apart gezet binnen DSM.

Vakbondsbestuurder Henk van Rees: `Onder het motto partnerstrategie zet DSM het onderdeel Anti-Infectives in de etalage en doet het in de aanbieding. Daarbij sluit het bedrijf niet uit dat het bedrijfsonderdeel in onderdelen wordt opgeknipt en verkocht. We zijn dus totaal afhankelijk van wat de toekomstige strategische partners met deze groep willen. Dat betekent dat de onzekerheid voor de betrokken werknemers zal blijven voortduren'. DSM Anti-Infectives kent twee activiteiten in Delft: en afdeling Research en Development en een productiefabriek. Deze fabriek draait nu goed. In 2005 is er in Delft wel al een andere productiefabriek gesloten en overgeheveld naar Azië. FNV Bondgenoten eist van DSM de toezegging dat de huidige moderne goed draaiende fabriek in Delft zal blijven.

FNV Bondgenoten is bang dat de huidige ontwikkelingen van grote invloed zullen zijn op de werkgelegenheid op de totale DSM-site in Delft. Sinds in 1998 DSM Gist Brocades heeft overgenomen is er enkel gereorganiseerd en afgebroken. Het aantal arbeidsplaatsen is van tweeduizend teruggegaan naar duizend. Wat er nu gebeurt bij DSM Anti-Infectives maakt Delft nog kwetsbaarder. Van Rees: `Nu houden 2 businessgroepen de site nog overeind. Die twee poten zijn van belang. Iedereen weet dat je op een been niet kunt staan'.

Dus eist FNV Bondgenoten dat de Raad van Bestuur voor de site met een toekomstplan komt voor de site, met het accent op een bio-sciencepark in combinatie met productieactiviteiten. Het is volgens de bond veel beter om te stoppen met de verdere afbraak van de site in Delft en in plaats daarvan te komen met investeringen in een toekomstplan.
---