FNV Bondgenoten

Beurs `Speedmatch' helpt jongeren aan stageplek

Met de stagebeurs `SpeedMatch' willen het ROC van Amsterdam en FNV Bondgenoten alle 800 leerlingen van de opleidingen detailhandel aan een passende stageplek helpen. Deze stagebeurs vind plaats donderdag 21 juni op de ROCvA-vestiging Fraijlemaborg in Amsterdam-Zuidoost.

De deelnemende bedrijven hebben samen meer dan 850 stageplekken in de aanbieding. Niet eerder werd een zo grote stagebeurs georganiseerd.

Alle 800 leerlingen detailhandel van de ROCvA-vestigingen in Amsterdam en Amstelland moeten volgend schooljaar een stageplaats hebben. Met deze beurs willen het ROCvA en FNV Bondgenoten hen laten kennismaken met verschillende geaccrediteerde leerbedrijven en zo op een snelle en effectieve manier zorgen voor een match. Er nemen ruim 50 bedrijven deel aan de beurs, waaronder HEMA, Intertoys, Albert Heijn en SPS Superstar. Zij bieden stageplaatsen aan voor verschillende functies in de detailhandel, van verkoopmedewerker tot filiaalmanager. Daarmee hebben de leerlingen een ruime keus.

Veel jongeren blijken moeite te hebben met het vinden van een goede stageplek. Met de beurs willen de vakbond en de onderwijsinstelling zorgen dat alle leerlingen, op alle niveaus, autochtoon en allochtoon na de zomer verzekerd zijn van een geschikte stageplek. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: 'We zien te veel jongeren bij gebrek aan een goede stageplek vroegtijdig afhaken. Zonder stage geen diploma en zonder diploma nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt. Een stage is daarom voor al deze jongeren cruciaal voor hun latere loopbaan. Ik vind het geweldig dat we dit samen met het ROC van Amsterdam organiseren.' Ricardo Winter, lid van het College van Bestuur van het ROC van Amsterdam: 'Deze stagebeurs is de ideale gelegenheid om leerlingen en leerbedrijven te koppelen. Ons doel is dat alle leerlingen aan het eind van de middag naar huis gaan met een afspraak bij een werkgever voor een sollicitatiegesprek. Als ROC van Amsterdam staan we vierkant achter deze aanpak.'

De leerlingen kunnen zich via een elevator pitch aan de bedrijven voorstellen. De jongeren kunnen de elevator pitch tijdens de beurs oefenen en opnemen. Een panel van deskundigen geeft tips. Er wordt een prijs uitgereikt aan de beste presentatie. Ook Henk van der Kolk, (FNV Bondgenoten) en Ricardo Winter (ROC van Amsterdam),zullen zichzelf via een elevator pitch presenteren aan de leerlingen en bedrijven. Een selectie uit de pitches komt na afloop op www.fnvnu.nl/stagebeurs.

---