Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 18 juni 2007
PERSBERICHT: Nieuwe KNRM-reddingboot in Stellendam

Reddingstation Stellendam van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt de beschikking over een nieuwe reddingboot. De reddingboot met de naam Neeltje Struijs wordt zaterdag 23 juni a.s. gedoopt door mevrouw M. Spanjer-Blommendal, die het nieuwe schip door een schenking mogelijk maakt.

Neeltje Struijs was de grootmoeder van mevrouw Spanjer-Blommendal. Zij bleef met drie kleine kinderen achter, nadat haar man overboord sloeg van een Vlaardinger logger en verdronk. Tragisch genoeg overkwam 20 jaar later haar jongste zoon hetzelfde. Mevrouw Spanjer wil in die gedachte graag bijdragen aan het redden van mensen op zee en op de Nederlandse binnenwateren. Door de gift van mevrouw Spanjer werd het mogelijk een nieuwe reddingboot aan te kopen voor het reddingstation Stellendam.

reddingboot Neeltje Struijs
De reddingboot Neeltje Struijs is een rubberboot met polyester bodem met een lengte van 7,50 meter van het type Atlantic 75. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden. De reddingboot is gebouwd door de Engelse reddingmaatschappij RNLI die de boot geheel naar de wensen van de KNRM inrichtte.

Om de nieuwe reddingboot voor Stellendam een goed onderkomen te bieden moest het huidige drijvend boothuis worden uitgebouwd. Door de firma Wim van Toledo BV is het boothuis Bewaren en Vertrouwen, Jo en Evert van der Elst verlengd omdat de Neeltje Struijs langer is dan de Willemtje.

De Neeltje Struijs vervangt in Stellendam de reddingboot Willemtje van het type Atlantic 21. De Willemtje gaat naar reddingstation Urk. In Urk vervangt de Willemtje de reddingboot Nagel die aan vervanging toe is en zal worden afgestoten. Boothuis 't Lumpien op Urk is in 1987 door de bemanning zelf gebouwd en in 2007 speciaal verbouwd om plaats te bieden aan de Willemtje.

station Stellendam
Reddingstation Stellendam heeft de beschikking over twee reddingsboten. De Prinses Margriet, type Johannes Frederik, is gestationeerd in Stellendam en heeft haar ligplaats, bij een bemanningverblijf, in de buitenhaven, direct naast de Visafslag. Als werkgebied heeft zij het Goereese Gat en de Noordzee. In de binnenhaven van Stellendam komt de Neeltje Struis te liggen die op de Haringvliet actief is.

De bemanning van de twee boten in Stellendam bestaat uit één gemotiveerde bemanning, die op beide boten inzetbaar is. Er wordt altijd gezorgd dat als er een boot moet uitvaren, er nog voldoende mensen achter blijven om met de andere boot het water op te gaan, als dat nodig zou zijn. Naast een beroepsschipper zijn er bijna 20 vrijwilligers actief op de wal en op het water.

Altijd als eerste op de hoogte

Wilt u de persberichten per mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar pers@knrm.nl met uw gegevens (Deze dienst is alleen beschikbaar voor de media).

Contactpersonen:
Kees Brinkman
Janneke Stokroos
tel. 0255 54 84 54