Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18/06)

OOSTERHOUT NB, 18 juni 2007

Inbraakmelding leidt naar hennepkwekerij

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie stuitte in de nacht van zondag 17 juni op maandag 18 juni onverwacht op een hennepkwekerij. Dat gebeurde rond 02.45 uur in een woning aan de Schaffelaar. De bewoner had de politie gebeld om een inbreker zijn woning probeerde binnen te dringen. De gewaarschuwde agenten constateerden inderdaad dat er sprake was van verse braakschade aan de achterzijde van de woning. Het rook sterk naar hennep in de bewuste woning, wat reden was voor een nader onderzoek. Op de bovenverdieping vonden agenten een hennepkwekerij, met een capaciteit voor circa 200 hennepplanten. De planten waren nog maar kortgeleden geoogst.

De bewoner, een 50-jarige Oosterhouter, werd gearresteerd op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Hij werd ingesloten en is, na verhoor, in de loop van maandag 18 juni weer in vrijheid gesteld.

Medewerkers van elektriciteitsproducent Essent stelden vast dat er met de meter gefraudeerd was en er vermoedelijk ook sprake is van diefstal van stroom. In overleg met de Officier van Justitie is de plantage is ontmanteld, waarna de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd zijn.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Milieupolitie onderzoek vissterfte

GILZE: Milieuspecialisten van de politie Midden en West Brabant en het waterschap stellen een onderzoek in naar een plotselinge vissterfte bij Klein Zwitserland. Het gaat om enkele tientallen grote karpers en andere soorten vissen. Het vermoeden bestaat dat de vissen zijn overleden door zuurstofgebrek. De voorlopige conclusie is dat het zuurstofgehalte in het water sterk is teruggelopen door een legale lozing van grondwater vanuit een bouwput op het oppervlakte water. De ontdekking van de vissterfte vond plaats op maandag 18 juni 2007.

Lastige klant krijgt klappen

WAALWIJK: In een Waalwijkse horecagelegenheid vielen zondagavond 17 juni klappen. Kort voor 23.00 uur werd een van de aanwezige klanten mishandeld door andere klanten. Hij vertelde de agenten dat hij diverse klappen op zijn gezicht had gehad, waardoor zijn lip scheurde. Het slachtoffer, een 41-jarige Waalwijker, deed aangifte van mishandeling. Hij bleek een ontzegging te hebben om de zaak te betreden, maar had zich daar niet aan gehouden. Meerdere klanten stoorden zich aan zijn agressieve gedrag. Dit leidde er toe dat de aangeschoten man klappen kreeg van een 37-jarige man uit Waspik. Deze laatste is door de politie aangehouden. Hij is verhoord en bekende dat hij het slachtoffer een klap had gegeven. De politie zoekt de zaak verder uit en maakt daarna proces-verbaal op.

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobilist

RAAMSDONKSVEER: Zondagmiddag 17 juni controleerde de politie de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 17.00 uur op de Zalmweg in Raamsdonksveer. De 33-jarige bestuurder uit Dussen raakte daarbij zijn rijbewijs kwijt. De man had namelijk alcohol gedronken en blies tijdens de ademanalyse een uitslag van 565 ug/l. Omdat hij de afgelopen vijf jaren al eerder onder invloed reed, moest hij zijn rijbewijs meteen inleveren.
Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gaat gebeuren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur opgelegd.
Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Arrestaties vanwege bezit van illegaal vuurwapen

OOSTERHOUT: Bij een controle in de Oosterhoutste Klappeijstraat pakten agenten een 16-jarige jongen uit Oosterhout op op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag 16 juni op zondagmiddag 17 juni. In de loop van zondag 17 juni werd duidelijk dat de minderjarige verdachte mogelijk beschikte over een vuurwapen. In overleg met Justitie volgde er een doorzoeking van de ouderlijke woning van de verdachte. In eerste instantie was het wapen onvindbaar. Familieleden hadden het wapen vermoedelijk verstopt. Uiteindelijk werd het handvuurwapen toch gevonden. Het ging om een verboden gaspistool.

Tegen de 20-jarige broer van de verdachte is proces-verbaal opgemaakt vanwege de illegale invoer van het wapen, dat vanuit Duitsland naar Nederland werd gebracht. De jongeman kreeg daarvoor een boete van 220,- De moeder van beide verdachten kreeg van de Officier van Justitie een boete van 140,- opgelegd omdat ze het wapen verstopt had.

De 16-jarige jongen kan een proces-verbaal tegemoet zien, vanwege verboden wapenbezit. Het wapen is in beslag genomen. Het is een standaard procedure bij in beslag genomen wapens dat onderzocht wordt of er mogelijk misdrijven mee gepleegd zijn.

Computerapparatuur gestolen bij bedrijfsinbraak

TERHEIJDEN: Computerapparatuur is buitgemaakt bij een bedrijfsinbraak aan de Bredaseweg in Terheijden. Bij het bedrijfspand werd een raam geforceerd. Vervolgens kon via handreiking een beeldscherm van een computer worden weggenomen. Ook verdween de bijbehorende systeemkast, die onder het bureau stond. Dit bureau was geplaatst onder het raam. De inbraak werd maandagochtend 18 mei 2007 om 07.45 uur ontdekt.

De politie wijst erop dat het inbrekers wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt als computerapparatuur vlak achter de ramen geplaatst wordt. De apparatuur is dan vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bovendien heeft dan een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer