Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over het bericht dat politieke partijen Eerste Kamerleden oproepen hun zetel af te staan

18 juni 2007

Antwoord van staatssecretaris Bijleveld op de vragen van de leden Wilders en De Roon (beiden PVV) over het bericht dat politieke partijen Eerste Kamerleden oproepen hun zetel af te staan. (Ingezonden 6 juni 2007)


1
Kent u het bericht "Politieke partijen roepen Eerste Kamerleden op hun zetel af te staan"? 1)

Antwoord
Ja.


2
Deelt u de mening dat CDA, PvdA, SP en GroenLinks het staatsrecht geweld aan doen nu zij op (kandidaat) Eerste Kamerleden die met voorkeurstemmen zijn gekozen, druk uitoefenen om hun Eerste Kamerzetel wegens "partijafspraken" af te staan? Zo neen, waarom niet?


3
Gaat u tegen deze "Oostblokachtige achterkamertjespraktijken" actie ondernemen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3. Bij de onlangs gehouden Eerste Kamerverkiezingen zijn vijf personen, van respectievelijk CDA-, PvdA-, SP-, GroenLinks- en D66-huize, verkozen verklaard louter op grond van voorkeurstemmen. Net als alle overige verkozen kandidaten konden deze vijf op grond van de Kieswet aanspraak maken op een zetel in de Eerste Kamer. Overigens stond het hen ook vrij om op grond van hen moverende redenen hun benoeming niet te aanvaarden. Naar ik heb kunnen waarnemen hebben alle vijf hier bedoelde kandidaten inmiddels besloten hun benoeming te aanvaarden en hun zetel ingenomen in de Eerste Kamer. Ik stel dan ook vast dat het geldende staatsrecht noch het kiesrecht is geschonden.


1) De Pers, 4 juni 2007
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties