Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM voert campagne voor roetfilters

18-06-2007

Op 18 juni start het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer een voorlichtingscampagne om dieselrijders te stimuleren een roetfilter aan te schaffen. De campagne is een vervolg op de eerder gevoerde campagne waarin dieselrijders werden gestimuleerd een roetfilter te plaatsen in hun bestaande dieselauto. Inmiddels weet 75% van de dieselrijders dat zij 500 euro korting kunnen krijgen als zij een roetfilter in hun bestaande dieselauto laten plaatsen. Het accent van de voorlichtingscampagne ligt nu op het bekendmaken van een kortingsregeling: 600 euro korting bij de aankoop van een nieuwe diesel met roetfilter.

Aantal diesels met roetfilter stijgt fors
Het aantal diesels met roetfilters begint fors te stijgen. In het eerste kwartaal van 2007 zat in bijna 60% van de nieuwe diesels standaard een roetfilter ingebouwd; twee jaar eerder was dit 10%. Verder hebben inmiddels bijna 20.000 mensen een retrofit roetfilter laten inbouwen in hun diesel; een half jaar geleden waren dit er nog maar 500.

Roetfilter is effectief
Roetfilters zijn effectief om de uitstoot van fijn stof terug te dringen. Roetfilters in nieuwe diesels houden 99% van het roet tegen en de retrofit roetfilters 30 tot 70%. Eerder dit jaar verschenen artikelen van een onderzoeker aan de TU Delft dat door retrofit roetfilters zeer fijne toxische stofdeeltjes in de lucht zouden komen. Dit is vooralsnog niet gebleken. Om ieder risico uit te sluiten verricht TNO nu extra onderzoek. De uitkomsten hiervan zijn naar verwachting in september beschikbaar.

Bedrijven geven goede voorbeeld
Steeds meer bedrijven laten roetfilters plaatsen in bestaande diesels of schaffen bestel- of vrachtwagens aan met een roetfilter. Zeven van deze bedrijven of organisaties worden ten voorbeeld gesteld in een zogenoemde ambassadeurscampagne. Deze ambassadeurs roepen andere bedrijven op om ook voor roetfilters te kiezen. De ambassadeurs die op deze manier invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn SITA, Van der Luyt, ANWB, Roteb, TNT, gemeente Breda en MCB Nederland.

Zie ook


Zie het origineel


* www.vrom.nl/roetfilters: meer informatie over de voorlichtingscampagne.

* www.vrom.nl/schonerelucht: meer informatie over de ambassadeurscampagne en overige informatie over luchtkwaliteit.