Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool

Team De Haagse Hogeschool wint Zeeuwse Zonnebootrace

Afgelopen zaterdag 16 juni kwam The H/ TenneT solaRteam, het team van de TH Rijswijk/ Academie voor Engineering van De Haagse Hogeschool, als beste uit de strijd bij de Zonnebootrace Zeeland, in de A-klasse. De organisatie is in handen van het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling. Vorig jaar won De Haagse Hogeschool ook al!

De race

Op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 juni vond de Zonnebootrace Zeeland plaats waarbij een parcours werd afgelegd in en rondom Middelburg. De wedstrijd was verdeeld over 3 dagen waarin 3 etappes werden gevaren en als afsluiting waren er twee sprint races. De eerste etappe van de laatste racedag ging van Vlissingen naar Middelburg, zeven kilometer. Het team heeft de race mooi opgebouwd en de etappe werd met 20 seconden voorsprong gewonnen. De eerste plaats leek binnen handbereik maar er volgden nog twee sprints, maar De Haagse boot is niet gemaakt voor sprintraces. De verschillen waren klein maar wel in het voordeel van het team. Per sprint pakten zij vijf seconden op de naaste concurrent. En dus niet zonder resultaat: de eerste prijs in de A-klasse was weer voor De Haagse.

Innovatie

In het voorjaar van 2006 heeft een groep studenten van De Haagse Hogeschool TH Rijswijk /Academie voor Engineering een zonneboot gebouwd. In de zomer van 2006 heeft het team deelgenomen aan de Frisian Nuon Solar Challenge. Een zonnebootrace over het parcours van de Friese elf steden. Tijdens de race heeft het solarteam veel succes gehad en in de A-klasse de eerste prijs behaald. Een team van acht studenten en twee docenten hebben na deze race onderzocht hoe de boot te innoveren om in Zeeland met een zeer competitieve boot aan de start te kunnen verschijnen. Verschillende opleidingen van de academie hebben hun steentje bijgedragen aan het project.

Duurzaamheid

De Haagse Hogeschool besteed veel aandacht aan duurzaamheid. In mei van dit jaar won een studententeam The Hydro cRuisers van de Academie voor Engineering/TH Rijswijk van De Haagse Hogeschool ook al de eerste prijs de Shell Eco-marathon 2007 met een Urban Concept Car naar eigen ontwerp. De marathon stond in het teken van duurzame mobiliteit en innovatie en had als doel om zoveel mogelijk kilometers af te leggen op 1 liter brandstof. Op dinsdag 22 mei vond voor de vijfde keer het symposium âDuurzame Technologieâ plaats op De Haagse Hogeschool. De Haagse Hogeschool is betrokken bij meerdere duurzame technologie projecten, zowel in Nederland als in het buitenland. Voorbeelden in eigen land zijn het windturbineproject. In het buitenland zijn studenten onder meer aan het werk in Zuid-Afrika en Kenia met waterpompen en de ondersteuning van een gemeenschap in Nicaragua bij het zelfvoorzienend krijgen van de energievoorziening.

Meer informatie over het studententeam en de race op is te vinden op http://www.hhssolarteam.nl/