Speelobjecten in de strijd tegen TV en spelcomputer

Studenten ontwerpen speelplekken van de toekomst

15 juni 2007 - Studenten van de TU Eindhoven zijn in opdracht van TNO de strijd met elkaar aangegaan om een speelplek van de toekomst te ontwerpen, die kinderen uitdaagt meer te bewegen. Voormalig keeper van het Nederlands Elftal, Hans van Breukelen maakt maandag 18 juni a.s. het winnende ontwerp bekend tijdens het seminar 'Playground van de Toekomst' dat in Eindhoven plaatsvindt. Playground van de toekomst Playground van de toekomst

Kunnen nieuwe intelligente speelobjecten de concurrentie aan met de spelcomputer en de jeugd weer naar buiten krijgen? Deze vraag stond aan de basis van de opdracht aan de studenten van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven. De studenten zijn aan de slag gegaan op basis van de eerste uitkomsten van TNO-onderzoek. Hierin beoordeelde TNO in opdracht van het ministerie van VWS wat de succesformule is van zes bestaande speelplekken in achterstandswijken. Het speelgedrag van de kinderen (basisscholieren) is geobserveerd en er zijn kringgesprekken met de kinderen gevoerd om van hen te horen wat ze leuk en minder leuk vinden.

Vakjury

Maandag 18 juni presenteren de studenten hun oplossingen aan een vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van TNO, de TU Eindhoven, speeltoestellenfabrikant Yalp, Innosport.nl en de Gemeente Eindhoven. Hans van Breukelen, directeur van mede-organisator Stichting Sport en Technologie, maakt het winnende idee bekend. De ontwerpen zijn vervolgens nog de gehele middag te zien op de bijbehorende innovatiemarkt.

De definitieve uitkomsten van het TNO-onderzoek naar het succes van bestaande playgrounds zullen eind 2007 beschikbaar zijn. Met de resultaten stelt TNO een programma van eisen op voor de ideale 'Playground van de toekomst'. Zo krijgen gemeenten een instrument in handen waarmee zij kunnen beoordelen aan welke voorwaarden een ideale speelplek voor een doelgroep moet voldoen. Het seminar 'Playground van de toekomst' wordt georganiseerd door TNO, TU/e faculteit Industrial Design, Stichting Sport & Technologie, Gemeente Eindhoven en de Provincie Brabant. Deze partijen werken samen aan het tot stand komen van het 'Fieldlab Sportstimu-lering Eindhoven Noord'. In deze innovatieve test- en ontwikkelomgeving werken bedrijven, overheid en kennisinstellingen aan de ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe sport- spel- en beweegconcepten voor gebruikers van alle leeftijden.