Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 18 juni 2007

Dialyse blijft nodig ondanks Grote Donorshow

Nierpatiënten delen ervaringen met thuisdialyse op nieuwe website www.mijneigenkoers.nl

Patiënten bij wie de nieren niet meer werken en die niet kunnen worden getransplanteerd zijn afhankelijk van dialyse, een behandeling die sterk hun dagelijks leven bepaalt. Voor hen is gisteren een nieuwe website Mijneigenkoers.nl gelanceerd tijdens een ontmoetingsdag georganiseerd door de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het Hans Mak Instituut. Deze dag was bedoeld voor nierpatiënten die dagelijks zelf thuis dialyseren en voor patiënten die binnenkort met dialyse moeten gaan beginnen. Na de spectaculaire Grote Donorshow staat donor-registratie hoog op de politieke agenda. Heel belangrijk voor de ruim 5.500 dialysepatiënten in Nederland.

'Het is geweldig dat er nu zoveel aandacht is voor nierdonatie, maar ik en vele anderen zullen voorlopig nog moeten dialyseren. Overdag kan ik gelukkig gaan en staan waar ik wil en geniet ik van mijn eigen radioshow, omdat ik de dialyse 's nachts thuis automatisch uitvoer. Wat ik in ieder geval heb gemerkt is dat de persoonlijke verhalen van nierpatiënten een enorme steun kunnen zijn voor anderen!', aldus Esther-Clair die onlangs meedeed in De Grote Donorshow en vandaag een gastblog schrijft op www.mijneigenkoers.nl.

Www.mijneigenkoers.nl is een website ontwikkeld voor nierpatiënten en door nierpatiënten en biedt hen de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen en persoonlijk contact met elkaar te zoeken. Nierpatiënten van verschillende leeftijden vertellen persoonlijke verhalen over hun dagelijks leven en met name hun ervaringen met peritoneale dialyse (buikspoeling). Met peritoneale dialyse wordt het lichaam met behulp van het buikvlies ontdaan van afvalstoffen en overtolling vocht. Het spoelen doet de patiënt dagelijks zelf, 's nachts automatisch tijdens de slaap of overdag enkele malen handmatig. Dit kan zowel thuis of op een andere gewenste plek.

'Nierpatiënten komen bij ons eerst op de predialyse-afdeling terecht. Daar krijgen ze voorlichting over de mogelijkheden: hemodialyse of peritoneale dialyse. Iedereen heeft de vrijheid om zelf een keuze te maken. Wat mensen in peritoneale dialyse aanspreekt, is de vrijheid die deze behandeling biedt. Je kunt ermee zwemmen, rennen en op vakantie gaan.", aldus Ilse Huijser, dialyseverpleegkundige in het AMC in Amsterdam.

Op www.mijneigenkoers.nl is het laatste nieuws van verschillende nierpatiëntenverenigingen te vinden en binnenkort ook een dialysetest. Op deze site wordt ook aandacht besteed aan de verschillende behandelmethoden en vinden nierpatiënten en hun familieleden er handige ideeën voor dagelijkse kwesties, uitgaanstips, culinaire recepten en voedingstips.


* * *

De website mijneigenkoers.nl is een initiatief van Baxter en wordt toegejuicht door de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het Hans Mak Instituut. Baxter International Inc. is een wereldwijd concern in de gezondheidszorg dat samen met zijn dochterondernemingen patiënten en zorgverleners ondersteunt met behandelingen voor complexe medische aandoeningen, waaronder nierziekten, hemofilie, immuniteits-stoornissen en kanker. Zij zetten hun deskundigheid in op het gebied van medische apparatuur, farmaceutica en biotechnologie om een verschil te maken in het leven van patiënten.

Noot voor de redactie