Time : 15:31:20
Date : 14 June 2007
Sender Name: Université libre de Bruxelles

Cannabis in vraag gesteld : een colloquium in de ULB en een Cannabis Consultatie voor jongeren-UVC-Brugmann

HET COLLOQUIUM "Wat we weten, wat we zouden moeten weten over cannabis " :

Cannabis is vandaag de dag de meest gebruikte drug in Europa. Ondanks zijn ruime beschikbaarheid bestaan er tegenstrijdige meningen over: dodelijke drug voor sommigen, product zonder gevaar, tot zelfs een product met een heilzame werking voor anderen.
Deze extremen niet noodzakelijk onverenigbaar: kijken we bijvoorbeeld naar de opiaten, deze zijn, volgens hun gebruik, ofwel onvervangbare medicatie, ofwel hard drugs die de dood als gevolg met zich kunnen meebrengen. Is deze situatie voor cannabis en zijn derivaten vergelijkbaar ?

Het colloquium "Wat we weten, wat we zouden moeten weten over cannabis" - georganiseerd door het Laboratorium in de medische psychologie, alcohol en verslavingen (ULB), het UVC Brugmann en het Federaal Wetenschapsbeleid zal trachten een inzicht te brengen over het begrip cannabis en zijn gebruikers en dit gebaseerd op de opvolging van een cohorte gebruikers gedurende 2 jaar.

De studie kadert binnen het "Onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs" in opdracht van en gefinancierd door de POD Wetenschapsbeleid.
Deze nieuwe gegevens worden in perspectief gezet en er wordt gerefereerd naar eerder georganiseerde conferenties in België over cannabis en zijn derivaten.

Bijlage (pdf) ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Praktische informatie
Datum: maandag 18 juni 2007
Plaats van het colloquium:
Université libre de Bruxelles
Zaal Dupréel (Instituut van de Sociologie)
Jeannelaan 44 - 1050 Brussel
Ter plaatse simultane vertaling Frans-Nederlands

Contactpersoon
Professor P. VERBANCK
c/o Mevrouw F. WEIL
françoise.weil@chu-brugmann.be
FAX: 02 / 477.21.62

DE CANNABIS CONSULTATIE VAN HET UVC-BRUGMANN :

Cannabisgebruik heeft de tendens te evolueren tot een regelmatig gebruik, en soms zelfs tot een problematisch gebruik. En dit voornamelijk bij adolescenten.

Voor een niet te verwaarlozen aantal onder hen gaat het gebruik gepaard met diverse moeilijkheden zoals relationele problemen met de familie en/of de omgeving, schoolse moeilijkheden (leermoeilijkheden, stoppen met studies...), alcoholmisbruik en/of misbruik van andere drugs, het plegen van misdaden, een verminderde motivatie, een belangrijk psychologisch lijden, enz.

Om dit probleem aan te pakken, heeft het UVC Brugmann (Dienst psychiatrie en Medische Psychologie, Prof. P. Verbanck) een specifiek project tot stand gebracht om deze jongeren te helpen. De Cannabis Consultatie geeft uitleg aan de jongeren en hun familie, evalueert en behandelt alle jongeren tussen 13 en 18 jaar die cannabis misbruiken of er aan verslaafd zijn. De motivatie van een jongere om te stoppen hoeft niet noodzakelijk aanwezig te zijn om deel te nemen aan de hulpprogramma's; dit werkt zich in de hand tijdens de consultaties. Er wordt ook rekening gehouden met de gehele problematiek van de jongere, en dit, zo nodig, in samenwerking met andere diensten.

Dit unieke project schrijft zich in in een Europees onderzoek (INCANT
- International Need for Cannabis Treatment ), in samenwerking met Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland en ondersteund door het Federaal Ministerie van Volksgezondheid.
Het doel van dit project is zo goed mogelijk hulpprogramma's ontwikkelen, evalueren en aanpassen aan deze problematiek.

De Cannabis Consultatie van de dienst Psychiatrie en Medische Psychologie van het UVC Brugmann geniet van de inbreng van het CTRADA (Center for Treatment Research on Adolescent Drug Abuse, Universiteit van Miami). Deze ontwikkelt, al meer dan 20 jaar lang, en met overtuigende resultaten, specifieke hulpprogramma's voor adolescenten die cannabis gebruiken.

Praktische informatie:

De Cannabis Consultatie ontvangt alle jonge gebruikers van 13 tot 18 jaar, eveneens ouders die hierover vragen hebben.

Voor bijkomende informatie of voor afspraak:
Contact:
Mevr Tatiana Angelidis:
0473 66 71 02

Secretariaat consultatie Medische Psychologie:
02 477 27 76

Adres:
Cannabis Consultatie van de dienst Psychiatrie en Medische Psychologie van het UVC Brugmann (Prof. P. Verbanck).
1ste verdieping van het onthaal gebouw.
Ingang aan het kruispunt tussen de Stienon Laan en de Rommelaere Laan, 1020 Brussel.

Personeelsleden
Prof. Isidore Pelc, medisch coördinator
Mevr Valérie Antoniali, psychologe, psychotherapeute Mevr Yannik Gladsteen, psychologe, familietherapeute Mevr Kris Van Gerwen, psychiatrisch verpleegkundige, familietherapeute
Dr. Constantin Papageorgiou, psychiater
Mr Patrick Spapen, psycholoog, familietherapeut

Ter attentie van de journalisten:
Contactpersoon voor de pers betreffende het colloquium: Françoise Weil
françoise.weil@chu-brugmann.be
02 477 27 87 - 0473 219 758

Contactpersoon voor de cannabis-consultatie:
Tatiana Angelidis
0473 66 71 02

U wordt vriendelijk uitgenodigd voor het colloquium dat zal plaatsvinden op 18 juni. De personeelsleden van de Cannabis Consultatie voor adolescenten van het UVC Brugmann zullen eveneens aanwezig zijn.

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: ulb_20070614_142730_146_Att_2.pdf

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL