Unicef vraagt aandacht voor kinderhandel in Afrika

18 juni 2007, Den Haag - Elk jaar wordt op 16 juni de Dag van het Afrikaanse Kind gehouden. Op deze dag in 1976 gingen duizenden zwarte schoolkinderen in het Zuid-Afrikaanse Soweto de straat op om te protesteren tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs. Ze wilden ook in hun eigen taal les krijgen. Honderden jongens en meisjes werden neergeschoten. Tijdens de twee weken van protest die hierop volgden, kwamen meer dan honderd mensen om het leven en vielen er ruim duizend gewonden.

Unicef steunt de oproep van de Afrikaanse Unie om de inspanningen te vergroten om kinderhandel te voorkomen. Foto: Unicef Unicef steunt de oproep van de Afrikaanse Unie om de inspanningen te vergroten om kinderhandel te voorkomen. Foto: Unicef

Unicef greep16 juni 2007 aan om aandacht te vragen voor de kinderhandel op het Afrikaanse continent. Zij steunt de oproep van de Afrikaanse Unie om de inspanningen te vergroten om kinderhandel te voorkomen. "Wereldwijd worden circa 1,2 miljoen kinderen verhandeld. Zowel binnen landen zelf als daarbuiten," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Deze kinderen komen in de prostitutie terecht, worden soldaat, moeten tegen geen of heel weinig betaling werken, worden huishoudelijke hulpjes of bedelaars."

"Kinderen die verhandeld worden, staan bloot aan geweld, seksueel misbruik, ernstige verwaarlozing en hiv-besmetting. Hun recht op bescherming, om op te groeien in familieverband en om naar school te gaan wordt geschonden," aldus Veneman.

Lucratieve handel
Unicef roept regeringen, gemeenschappen en families op om gezamenlijk een einde aan kinderhandel te maken. Daarbij mogen de daders hun straf niet ontlopen. Mensenhandel levert elk jaar zo'n 9,5 miljard dollar op. Criminele bendes voelen zich aangetrokken tot deze lucratieve handel en het werkt wereldwijd corruptie in de hand. Met het geld dat wordt verdiend kunnen weer andere criminele activiteiten worden gefinancierd.

Daarnaast werken ook allerlei sociale en economische factoren mensenhandel in de hand. Armoede bijvoorbeeld. Kinderen krijgen van handelaren te horen dat ze in het buitenland of in de grote steden in hun eigen land goedbetaald werk kunnen krijgen. Als je niets bezit, ben je snel geneigd om dit soort mooie praatjes te geloven. Daarom zal het bestrijden van armoede, een van de Millennium Ontwikkelings Doelen, ook een positief effect hebben op de bestrijding van kinderhandel.