Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wereldkampioene Kiplagat helpt astmapatiënten op weg naar marathon

SCHOORL - 18 juni 2007 Loornah Kiplagat heeft gisteren een groep van 24 atleten met astma een paar fijne kneepjes van het marathonlopen bijgebracht. In Schoorl verzorgde de Nederlandse atlete, regerend wereldkampioene cross, samen met haar partner Pieter van der Langerhorst speciaal voor hen een training. Marjan de Ruiter, deelnemer van My NY marathon: 'Het is toch een idool, een wereldkampioen, die op afstand staat. Maar ze was heel erg betrokken bij ons. Ze heeft me echt geïnspireerd door haar drive: altijd opnieuw genieten van de sport en de omgeving. Het was fantastisch!'.

Kiplagat is zelf ook een van de ruim een half miljoen Nederlanders die lijden aan astma, een chronische aandoening aan de luchtwegen. De 24 astmapatiënten willen laten zien dat ze ondanks hun ziekte in staat zijn een marathon te volbrengen. Ze gaan die lopen op 4 november in New York. De lopers worden gesteund door een team van trainers, longarts en sportdiëtist. Het project heeft de naam My NY marathon gekregen. Nanette Elfring, voorzitter van de Stichting: 'Natuurlijk is een marathon niet voor àlle astmapatiënten een haalbare kaart. Maar iedereen kan grenzen verleggen, ook met astma. Ieder op zijn eigen niveau.'

Lornah Kiplagat is een van de ambassadeurs ervan. Kiplagat: 'Ik heb mijn astma lang genegeerd, het gezien als een zwakte. Maar sinds ik het heb geaccepteerd en medicijnen gebruik merk ik dat het lopen veel beter gaat. Het werkt mentaal zelfs heel sterk: Het is een extra push om mijn doelen te bereiken. Als astmapatiënt heb ik tot nu toe vijf marathons gewonnen, werd ik derde in de marathon van New York en ben ik zelfs wereldkampioene cross geworden.'

De deelnemers van My NY marathon zamelen in de aanloop naar de marathon geld in voor de Lornah Kiplagat Foundation. De topatlete heeft een trainingsaccommodatie opgezet in Kenia op 2400 meter waar meisjes met aanleg voor hardlopen de mogelijkheid krijgen hun talent te ontwikkelen. Ook kunnen zij daar een opleiding volgen als een topsportloopbaan er niet inzit.

My NY marathon is een initiatief van een aantal bevlogen astmapatiënten. Het project vindt plaats onder auspiciën van de AtletiekUnie en het Astma Fonds. AstraZeneca is hoofdsponsor.

NOOT,