Mercer Global Resource Center


Wereldwijd onderzoek naar levenskosten - resultaten 2007

België

Brussel, 18 juni 2007

Download het klassement 2007


---




* Moskou
blijft `s werelds duurste stad voor expats


* Asunción in Paraguay is de goedkoopste


* Brussel klimt van de 70st naar de 44ste plaats


* Europese steden domineren de top van de lijst


* Veel steden in Noord-Amerika zijn sterk gezakt in de klassering

Methodologie

Het onderzoek van Mercer beslaat in totaal 143 steden* uit 6 continenten en meet in elke locatie de relatieve kosten van 200 artikelen waaronder huisvesting, vervoer, voeding, kleding, huishoudgoederen en entertainment.

New York dient als referentiestad en krijgt een score van 100 punten.

Het is 's werelds meest uitgebreide onderzoek naar kosten van levensonderhoud en het wordt gebruikt om multinationals en overheden te helpen bij het bepalen van de onkostenvergoedingen voor de expats.

Voor elke van de geëvalueerde steden is een afzonderlijk rapport opgesteld. Voor bijkomende informatie en exemplaren van de rapporten verwijzen wij u naar Client Services, Mercer Global Information Services, Genève + 41 22 869 3000. Bezoek ook de Mercer website: www.mercerHR.com/costofliving.

Uit het jongste wereldwijd onderzoek naar levenskosten van Mercer, blijkt Moskou voor expats het tweede jaar op rij de duurste stad ter wereld. Londen staat tweede gerangschikt en steeg met 3 plaatsen in vergelijking met vorig jaar. Seoul zakt een plaats en staat derde, gevolgd door Tokio in vierde positie. Asunción in Paraguay is de minst dure stad en dit al sinds 5 jaren.

Uitgaande van New York als basisstad met een score van 100 punten, scoort Moskou 134.4 punten. De stad is daarmee meer dan twee en half keer duurder dan Asunción, dat 50 punten haalt. Het is wel opmerkelijk dat het verschil tussen 's werelds duurste en goedkoopste stad kleiner wordt.

"Er zijn een aantal significante wijzigingen in de rangschikking in vergelijking met vorig jaar. Deze zijn in eerste instantie te wijten aan valutaschommelingen en wisselkoersen en meer bepaald aan de verzwakking van de US Dollar en de versterking van de Euro," zegt Rebecca Powers, Partner en Senior Consultant bij Mercer.

Ze voegt eraan toe: "Omdat bedrijven hun personeel op buitenlandse opdrachten blijven sturen, zijn ze verplicht om kort op de bal te spelen betreffende wijzigingen in levenskosten. De vergoedingen voor werknemers in het buitenland moeten dusdanig eerlijk, aantrekkelijk en competitief zijn."

Europa, Midden-Oosten en Afrika

Moskou is de duurste stad in Europa en in de rest van de wereld en dit voor de tweede keer op rij met een score van 134.4 (123.9 in 2006). "De waarde van de roebel tegenover de US Dollar in combinatie met de steeds groeiende accommodatie heeft de kosten voor expats in Moskou de hoogte ingejaagd." zegt Yvonne Traber, research manager en Senior Associate bij Mercer.

Londen is drie posities gestegen en staat nu op de tweede plaats in de rangschikking (126.3 punten). "Scherpe prijzen voor onderdak en de versterking van het Britse Pond in vergelijking met de US Dollar dragen bij tot de hoge plaats van Londen" repliceert Yvonne Traber.

Andere dure Europese steden zijn Kopenhagen op de 6de plaats (110.2), Genève in 7de (109.8) positie en Zurich op de 9de plaats (107.6). Oslo blijft op de 10de plaats met een score van 105.8 terwijl Milaan 2 plaatsen stijgt naar positie 11 (104.4). Sofia in Bulgarije is Europa's minst dure stad en staat op de 108ste plaats met een score van 72.5.

De versterking van de Euro heeft geleid tot het feit dat een aantal Europese steden dit jaar in de rangschikking significant gestegen zijn. Een voorbeeld: Brussel is opgeklommen van de 70ste naar de 44ste plaats, Stockholm van de 36ste naar de 23ste plaats (93.1 punten) terwijl Amsterdam van de 41ste positie naar de 25ste (92.2 punten) klom. Steden in Spanje, Griekenland, Duitsland en UK scoren dit jaar opmerkelijk hoger.

Yvonne Traber zegt: "De relatieve sterkte van de Euro en andere Europese munten zoals de Zwitserse Frank, de Zweedse, de Deense en de Noorse Kroon, hebben de levenskosten voor expats in vele Europese landen de hoogte in gejaagd."

Tel Aviv is de duurste stad in het Midden-Oosten. De Israëlische stad staat op de 17de plaats met 97.7 punten. Dubai and Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten zijn dit jaar in de rangschikking gezakt. De belangrijkste reden voor deze val is dat de Dirham aan de US Dollar is gekoppeld. De meerderheid van de Afrikaanse steden opgenomen in dit onderzoek bevinden zich in de onderste helft van de rangschikking.

Amerika

New York blijft de duurste stad in de USA maar zakt 5 plaatsen naar positie 15 (100 punten). Andere steden in de USA zijn in de rangschikking dieper gezakt. Enkel New York en Los Angeles (positie 42 met 87.1 punten) staan in de top 50.

"De achteruitgang van de meeste steden in de USA kan worden toegeschreven aan de wereldwijde devaluatie van de US Dollar tegenover de Euro en andere belangrijke munten. De wijziging weerspiegelt een omkering van de situatie van vorig jaar waarin het merendeel van de steden in de USA in de rangschikking stegen dankzij de sterkte van de dollar," zegt Rebecca Powers.

Toronto, de duurste stad in Canada, zakt 35 plaatsen naar positie 82 (78.8 punten). Calgary en Vancouver tuimelden ook naar beneden en belandden respectievelijk van de 71ste plaats op de 92ste en van de 56ste op de 89ste plaats. Ottawa blijft de goedkoopste stad in Canada op de 109ste plaats en een score van 72.3. Canadese steden krijgen traditioneel een gunstig resultaat op de wereldwijde rangschikking. De nieuwe scores reflecteren een lage inflatie en stabiele huisvestingsprijzen.

Terwijl de Canadese Dollar een lichte opwaardering kende tegenover de US Dollar, devalueerde sinds het laatste onderzoek de Canadese Dollar bijna 13 % tegenover de Euro.

Sao Paulo en Rio de Janeiro zijn in de rangschikking significant gezakt, maar blijven wel de duurste steden in Latijns Amerika. Sao Paulo staat nu op de 62ste plaats in vergelijking met de 34ste in 2006, en wordt gevolgd door Rio de Janeiro op positie 64 (positie 40 in 2006). Hoewel de laatste 12 maanden de Braziliaanse Real stabiel bleef tegenover de US Dollar zakten de Braziliaanse steden in de rangschikking ten voordele van Europese steden die stijgen als gevolg van de opwaartse tendens van de Euro.

Globaal genomen en voor de vijfde keer op rij, is Asunción in Paraguay de minst dure stad (50 punten). Andere laaggerangschikte steden zijn Karachi, Quito en Montevideo respectievelijk op de 142ste (56.1 punten), 141ste (56.3 punten) en 140ste plaats (58.4 punten).

Azië

Vier van de steden uit de top 10 van duurste steden voor expats bevinden zich in Azië. Seoul staat op de 3de plaats (122.4 punten), Tokio op de 4de (122.1 punten) en Hong Kong op de 5de plaats (119.4 punten). Alle 4 zakten ze een plaats dit jaar.

Chinese steden zakten in de rangschikking. Beijing staat op de 20ste plaats met een score van 95.9 terwijl Sjanghai 26ste gerangschikt staat met een score van 92.1. De laatste 12 maanden zakte de waarde van de Chinese Yuan met zowat 6 % tegenover de Euro. Deze devaluatie, de lage inflatie en de stabiele huisvestingskosten hielden de stijging van de Chinese steden in de rangschikking tegen. Hoewel de vraag ernaar groeit, stegen de kosten voor accommodatie niet omdat de beschikbaarheid van kwalitatieve panden in deze steden prima is.

Elders in Azië en in contrast met het voorgaande, joeg de internationale standaard voor accommodatie sommige steden in de rangschikking naar omhoog. Een voorbeeld: scherpe huisprijzen hebben ertoe bijgedragen dat Singapore opklom van de 17de naar de 14de plaats. Stijgende prijzen voor huisvesting hebben er ook voor gezorgd dat Indische steden in de rangschikking stegen. Een voorbeeld: Mumbai sprong van positie 68 naar positie 52 (84.9 punten).

Australazië

Wellington is de minst dure stad in deze regio en bezet positie 111 met 71.8 punten. Auckland klimt 1 plaats en belandt op de 99ste (73.9 punten). Expats in Australië blijven geconfronteerd met hogere levenskosten dan de expats in Nieuw Zeeland. Sydney blijft de duurste stad in Australië en staat op positie 21 met 94.9 punten. Melbourne bezet positie 64, 10 plaatsen hoger dan vorig jaar met 82.5 punten. Adelaide staat op de 96ste plaats (74.7 punten).


***********

Noot aan de redactie

De cijfers voor Mercer's vergelijkende studie naar de kosten van levensonderhoud zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd in maart 2007. De vergelijkingen van 2007 gaan uit van een overeenkomstig onderzoek uitgevoerd in maart 2006. De gegevens worden gebruikt door overheden en grote ondernemingen teneinde de koopkracht van hun werknemers te beschermen wanneer deze in het buitenland overgeplaatst worden. De selectie van de onderzochte steden gaat uit van de vraag naar vergelijkbare gegevens van bedrijven en overheidsinstellingen.

Mercer Human Resource Consulting, één van de belangrijkste adviesbureaus ter wereld, helpt bedrijven bij het optimaliseren van hun resultaten door middel van hun 'human capital'.

Wereldwijd heeft Mercer meer dan 15.000 werknemers en klanten in meer dan 180 steden in 42 landen. Mercer Human Resource Consulting maakt deel uit van Marsh & McLennan Compagnies Inc. waarvan het aandeel (symbool MMC) genoteerd wordt op de beurzen van New York, Chicago, en Londen.

Wisselkoeren gebruikt in de bijgevoegde tabel van kostvergelijkingen:


1 GBP = 1.94 USD

1 GBP = 1.48 EUR


*Gezien de zware economische crisis in Zimbabwe, wat het onmogelijk maakte om de kosten te vergelijken, werd Harare dit jaar uit de rangschikking gehaald.

Contact :

Annie Vanooteghem

Tel: +32 2 674 8928