Ingezonden persbericht


Nijmegen 3 juni 2007

PERSBERICHT

Ben van Oosten speelt zesde symfonie Widor

De 'Bach van het symfonische orgel'

NIJMEGEN - In het tweede concert uit de Zomerconcertserie 2007 op 19 juni a.s. in de Nijmeegse Sint Stevenskerk staat de 'Bach van het symfonische orgel', alias Charles Marie Widor, centraal. Niemand minder dan Ben van Oosten zal ons diens Symfonie nr. 6 ten gehore brengen. Van Oosten volgde zijn muzikale opleiding deels in Parijs, heeft zicht verdiept in de Franse symfonische muziek en is vanwege diverse verdiensten voor de Franse orgelmuziek door Franse regering benoemd tot Chevalier dans 'l Ordre des Arts et des Lettres.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk ¤6,- en

¤ 5,- voor houders van 65+ pas, CJP en studentenkaart. De zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring loopt tot en met 16 september.

De complete Symphonie nr 6 van Charles Marie Widor is de finale van het concert. Widor droeg als bijnaam de 'Bach van het symfonische orgel' en was na pionier Cesar Franck, een van de meest markante vertegenwoordigers van de Franse symfonische orgelmuziektraditie. Hij bracht deze orgelstijl op een hoogte die geen van zijn voorgangers wist te bereiken. De 'Franse symfonische school' beschouwde het orgel als een orkest en componeerde in een stijl die geënt is op de vormen en compositietechnieken van de orkestmuziek. Mede geïnspireerd door de klank van de symfonische orgels die de beroemde Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll maakte, schreef Widor maar liefst tien orgelsymfonieën. Symphonie nr. 6 is er één uit de tweede serie en rustiger en meer bezonken van karakter dan de eerste serie. Het orgelwerk ademt de voor Widor zo typerende eenvoud en strenge logica. Registraties wijzigen alleen als deze compositorisch vereist zijn; de dynamiek verandert slechts over grote afstanden en staat geheel in dienst van de logische muzikale opbouw. Vanwege de grote variëteit aan klankkleuren die het Nijmeegse Königorgel biedt, komt de Franse symfonische orgelmuziek heel goed tot zijn recht.

Voorafgaand aan Symphonie nr. 6 speelt Van Oosten drie kleinere werken van latere Franse componisten: twee cantatedelen van Bach, bewerkt door André Isoir en Marcel Dupré, een orgelvirtuoos die in de voetsporen van Widor trad en Trois Hymnes van Dupré

Ben van Oosten is een waar jeugdtalent. Op elfjarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als kerkorganist, als vijftienjarige debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats Den Haag en sindsdien trad hij met groot succes op in de voor de orgelmuziek internationaal belangrijkste plaatsen en gelegenheden zoals ingebruiknameconcerten, orgelfestivals en academies.

Zijn opleiding aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam vulde hij aan met een studie in Parijs. Van Oosten heeft zich verdiept in de Franse symfonische orgelmuziek. Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire werden gekroond met diverse internationale prijzen zoals Diapason 'd Or. Hij schreef een omvangrijke biografie van Charles Marie Widor. Vanwege zijn grote verdiensten voor de Farnse orgelmuziek werd Van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique 'Arts-Science-Lettres' in Parijs en kreeg hij bovengenoemde onderscheiding van de Franse regering.

Ben van Oosten is organist van de Grote Kerk in Den Haag en artistiek leider van het Internationaal Orgelfestival. _

_________________________________________

Noot voor de pers,