Gemeente Brunssum

Brunssum wil meer mensen aan werk helpen

De gemeente Brunssum wil meer mensen uit de bijstand aan werk helpen. In 2006 bedroeg de uitstroom van het aantal bijstandscliënten 5 procent, dat moet 7 procent worden in 2008 en verdere jaren. De gemeente verwacht dat die taakstelling mogelijk is, nu de economie aantrekt en de slagkracht van de afdeling Sociale Zaken vergroot is na de vorming van ISD BOL (de samenwerkende sociale zaken van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf). Dat staat in de Voorjaarsnota 2007, die op dinsdag 19 juni 2007 in de gemeenteraad aan de orde komt.

voorjaarsnota 2007

De Voorjaarsnota 2007 vormt het kader voor de Programmabegroting 2008 en de meerjarenraming 2009 - 2011. De Voorjaarsnota is een (financiële) uitwerking van de ambities van de gemeenteraad zoals verwoord in het raadsprogramma `Werk maken van Brunssum'. Een van de belangrijkste ambities is het aan het (betaald) werk helpen van mensen in de bijstand, zodat ze volwaardig maatschappelijk kunnen participeren. Op dit moment ligt het uitstroompercentage van bijstandscliënten in Brunssum (5 procent) onder het landelijk gemiddelde (6 procent).

Risicobuffer

Uit de Voorjaarsnota 2007 blijkt dat de gemeente Brunssum afstevent op een gezonde begroting voor 2008. Werd de gemeente in de afgelopen jaren geconfronteerd met structurele tekorten tussen de 1 en 2 miljoen euro, voor 2008 is een tekort voorzien van iets minder dan een half miljoen euro, vooral veroorzaakt door nieuw beleid (zo wordt voorgesteld om de komende jaren 125.000,- euro extra uit te trekken voor het groenonderhoud). Dit gat van een half miljoen kan echter gedekt worden uit een aantal meevallers.

De solide begroting voor 2008 is een gevolg van 6 jaar rigoureus maar succesvol bezuinigen, vooral op bedrijfsvoering en uitgaven. Niettemin laat de begroting weinig ruimte om te komen tot nieuw beleid: de gemeente heeft te weinig financiële armslag om substantieel te investeren in nieuwe projecten en nieuwe ontwikkelingen.

Bij het opstellen van de Voorjaarsnota 2007 is nog geen duidelijkheid over de uitkering uit het gemeentefonds over 2008. Naar verwachting maakt de rijksoverheid eind juni 2007 bekend wat de financiële vertaling is van het rijksbeleid van het nieuwe kabinet. In de afgelopen jaren leidden rijksmaatregelen keer op keer tot onverwachte tegenvallers voor de gemeentelijke begrotingen. In de Voorjaarsnota wordt daarom aan de raad voorgesteld om financiële middelen vrij te maken voor de vorming van een risicobuffer die de gemeente tijdelijk de ruimte geeft om structurele oplossingen voor te bereiden als zich dergelijke financiële `schokken' aandienen.

Voorjaarsnota 2007 in de raad

De Voorjaarsnota zal door de gemeenteraad van Brunssum worden behandeld op dinsdag 19 juni 2007. De Programmabegroting 2008 komt aan de orde in de raadsvergadering van dinsdag 6 november 2007.

Raadpleeg de volledige tekst van de Voorjaarsnota.


---