Gemeente Aalten


12-06-2007
Subsidiebeleidsregels Welzijn Gemeente Aalten 2007-2010 Commissiebehandeling 19 juni; vaststelling in raad 10 juli

Op dinsdag 12 juni 2007 heeft het college van Burgemeester en Wethouders de "Subsidiebeleidsregels Welzijn Gemeente Aalten 2007-2010" vastgesteld. Met deze beleidsregels heeft een juridisch subsidietechnische vertaling van de inhoud van de Notitie "Subsidiebeleid in Aalten" plaatsgevonden. Deze notitie "Subsidiebeleid in Aalten" is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld en geeft in zijn algemeenheid het nieuwe beleidskader van de gemeente Aalten voor de verstrekking van de (welzijns-)subsidies voor de komende jaren weer. Aan de noodzakelijkheid tot het formuleren van dit nieuwe beleidskader lag een drietal ontwikkelingen ten grondslag:

1. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling ontstond per 1-1-2005, mede gelet op de wet ARHI, de noodzaak om de twee afwijkende subsidiepraktijken in de beide voormalige gemeenten Aalten en Dinxperlo per uiterlijk 1-1-2007 te harmoniseren;
2. Vanwege de zorgwekkende financiële positie van de gemeente heeft de gemeenteraad bij het vaststellen van de meerjarenbegroting 2005-2008 onder meer bepaald, dat het uitgavenniveau met betrekking tot het algemene subsidiebudget ingaande 2007 met een bedrag van ca. 160.000,00 zou moeten worden verlaagd;

3. De gemeenteraad heeft uitdrukkelijk de wens uitgesproken om het (administratieve) subsidieproces zowel intern (ambtelijke taken) als extern (verplichtingen subsidiënten) te vereenvoudigen.

In de subsidiebeleidsregels is inhoudelijk geformuleerd:
1. welke doelstellingen de gemeente met subsidieverstrekking beoogd te realiseren;

2. welke instellingen/verengingen voor subsidie in aanmerking komen;
3. hoe het betreffende subsidie wordt berekend;
4. aan welke aanvullende voorwaarden moet worden voldaan om voor subsidie in aanmerking te komen;

5. op welke wijze en onder welke voorwaarden verenigingen/instellingen in aanmerking komen voor incidentele vormen van subsidie.

Het voorstel voor de nieuwe "Subsidiebeleidsregels Welzijn Gemeente Aalten 2007-2010" zal op dinsdag 19 juni 2007 in de openbare vergadering van de commissie Zorg, Onderwijs en Welzijn aan de orde worden gesteld. Daarna is het de bedoeling dat de gemeenteraad deze nieuwe beleidsregels op 10 juli 2007 definitief vaststelt. Een dag na openbare bekendmaking van dit raadsbesluit zullen de beleidsregels officieel in werking treden.

De beleidsregels zullen zowel voor de commissie- als de raadsbehandeling openbaar ter inzage worden gelegd, maar belanghebbenden en belangstellenden kunnen dit gehele document tevens op deze website raadplegen. Klik op onderstaande link om de subsidiebeleidsregels 2007-2010 in te kunnen zien.