Gemeente Breda

Consultatie woonvisie Breda levert gevraagde input op

De opzet van de consultatie rond de woonvisie van de gemeente Breda is geslaagd. Mensen werden uitgenodigd tot meedenken, meedoen en meepraten.

De reacties leidden tot aanscherping en aanpassing van de definitieve nota. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in de nota van commentaar op de concept-woonvisie 2007-2010. Verantwoordelijk wethouder Schoenmakers: Veel mensen hebben in een positieve sfeer meegedacht en meegepraat over de concept-woonvisie. Er zijn veel onderwerpen aangedragen die voor wonen belangrijk zijn. Volgende week ligt de commentaarnota ter bespreking voor in de raadscommissie Bouwen en Wonen.

De consultatieperiode heeft veel algemene en inhoudelijke reacties opgeleverd, die zijn vertaald in hoofdlijnen. Het college heeft in de commentaarnota een aantal voorstellen gedaan voor de manier waarop zij daarmee wil omgaan op weg naar de definitieve woonvisie. De raadscommissie Bouwen en Wonen zal zich hierover uitspreken op 19 juni aanstaande.

Algemene reacties

Uit de consultatie komt naar voren dat het belangrijk is in de woonvisie een lange termijnvisie zichtbaar te maken. Een blik naar 2020 is wenselijk. De reacties tonen dat er behoefte is om de woonvisie meer met cijfers te onderbouwen en te laten zien hoe de doelstellingen meetbaar gemaakt worden. Het college stelt voor dit in de definitieve woonvisie te doen. Verder moet er bij nieuwbouwplannen ruimte komen om de consument zelf meer te betrekken bij het bouwproces. Op die manier kunnen woningen gebouwd worden die aansluiten bij de wensen van mensen die erin moeten wonen en bij de kenmerken van een bepaalde wijk. Over deze vorm van bouwen wil de gemeente gaan overleggen met de woningcorporaties.

Inhoudelijke reacties

De inhoudelijke consultatiereacties sluiten aan bij de doelen die in de conceptnota staan. Zo ondersteunen de partijen in de stad het uitgangspunt dat er 30% bereikbare nieuwbouw moet komen.

Bij de consultatiereacties is aandacht gevraagd voor particulier en collectief opdrachtgeverschap. De concept-Woonvisie besteedt hier al aandacht aan. Het college stelt nu voor om dit verder uit te werken, waarbij verkoop van kleinere kavels meer aandacht krijgt.

Diverse ouderengroeperingen hebben ervoor gepleit de doelgroep ouderen als apart item in de Woonvisie op te nemen. Het college stelt nu voor om de doelgroepen, starters, studenten, ouderen en mensen met een beperking expliciet in de Woonvisie te benoemen.

Tot slot zijn diverse opmerkingen over communicatie en samenwerken ontvangen. Samenwerking met de regio was een belangrijk aandachtspunt. En ook de communicatie met burgers vraagt om aandacht. Het college wil dit op diverse niveaus verder uitwerken.

Het college van burgemeester en wethouders gaf de concept-woonvisie 2007-2010 in april vrij voor consultatie. Die startte met een symposium over wonen in Breda; gevolgd door bijeenkomsten met woningcorporaties, makelaars, ontwikkelende partijen en maatschappelijke organisaties. De Stedelijke Woonconsumenten Organisatie in Breda (SWOB) belegde ook een aantal bijeenkomsten over het onderwerp. In de consultatieperiode zijn ook diverse individuele inspraakreacties binnengekomen.

Breda, 14 juni 2007

Te downloaden:

* consultatie versie concept woonvisie.pdf