Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Onderzoek interacties kleine en grote moleculen bekroond

Galenus Researchprijs 2007 voor dr. Chris Oostenbrink

De Galenus Researchprijs 2007, voor onderzoek op het gebied van geneesmiddelen, is toegekend aan dr. B.C. (Chris) Oostenbrink (1977). Hij is universitair docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Op dinsdag 19 juni a.s. krijgt hij in het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden een gouden medaille en een geldbedrag van ?5500,- uitgereikt door prof. D.D. Breimer, ex-rector magnificus van de Universiteit Leiden en lid van het Innovatie Platform. De Galenus Researchprijs is in 1993 ingesteld door het blad Patient Care en wordt jaarlijks toegekend aan de meest veelbelovende jonge wetenschapper op het gebied van fundamenteel of klinisch wetenschappelijk geneesmiddelonderzoek.

Dr. Oostenbrink krijgt de prijs voor zijn fundamenteel computationeel onderzoek naar interacties tussen kleine en macromoleculen.

Het gaat onder meer om geneesmiddel-kandidaatmoleculen en macromoleculaire eiwitten, zoals receptoren en enzymen die een cruciale rol spelen in de werking en afbraak van geneesmiddelen. De door hem ontwikkelde chem- en bio-informatica concepten en methodes hebben grote betekenis voor de ontdekking en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Dr. Oostenbrink promoveerde in oktober 2004 bij prof. Wilfred van Gunsteren aan de ETH in Z?rich. Daarna werd hij aangesteld als universitair docent Computational Medicinal Chemistry and Toxicology aan de Vrije Universiteit, in de Sectie Moleculaire Toxicologie van prof. Nico Vermeulen. Eerder heeft Oostenbrink al een Horizon Doorbraakproject gehonoreerd gekregen van het Netherlands Genomics Initiative op het gebied van de bioinformatica. Ook ontving hij een VENI-grant van NWO-Chemische Wetenschappen.