Gemeente Zandvoort


Commissie Raadszaken buigt zich over onttrekking van wegen aan openbaarheid

(15 juni 2007)

Op de valreep is besloten dat de Commissie Raadszaken zich op 19 juni buigt over het voorstel om bepaalde stukken weg aan de openbaarheid te onttrekken. Nodig in verband met de start van werkzaamheden ten behoeve van de Brede School. En die is op zijn beurt onderdeel van het Louis Davidscarré.

Specifiek
Het besluit om dit voorstel op te voeren is recent genomen, na het aanleveren van de kopij voor de gemeenteadvertentie in de Zandvoortse Courant. U vindt het dus niet in de agenda zoals deze gepubliceerd is in de gemeente-advertentie van 14 juni jl.

Specifiek
Specifiek gaat het voorstel over de navolgende onttrekkingen:
- het weggedeelte gelegen op de kruising Cornelis Slegersstraat/Prinsesseweg, met ingang van juli 2007
- het gedeelte van de Prinsesseweg gelegen tussen de Koninginneweg en de Cornelis Slegersstraat bestaande uit de busbaan (met parkeervoorzieningen) verbindingspad tussen de beide scholen en de parkeervoorzieningen aan de zuidzijde van de Prinsesseweg, met ingang van juli 2008.

Achtergrond
In december 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het masterplan Louis Davidscarré. Binnen de uitgangspunten van het Masterplan zal het bestemmingsplan Centrum worden aangepast. Met de bouw van de Brede School aan de Prinsesseweg zal een start worden gemaakt met de uitvoering van dit plan. De huidige noodlokalen aan de Cornelis Slegersstraat staan binnen het bouwvlak van het geplande schoolgebouw en bovenop de te realiseren ondergrondse parkeergarage. Om te kunnen starten met de sloop van de bestaande Mariaschool en het bouwrijp maken van het bouwterrein moeten de noodlokalen verplaatst worden. In overleg met belanghebbenden is gekozen voor een oplossing waarbij de noodschool in de directe nabijheid van de Prinsessehal staat en dicht bij de Hannie Schaftschool.

In verband hiermede zal een deel van de huidige busbaan ter hoogte van het kruispunt Cornelis Slegersstraat/Prinsesseweg als schoolterrein worden ingericht. Voor de bus wordt in eerste instantie een by-pass gerealiseerd, waardoor een jaar langer het merendeel van de parkeermogelijkheid op de Prinsesseweg gehandhaafd zal blijven. Het plaatsen van de noodschool met het bijbehorende schoolplein ten noorden van de Hannie Schaftschool gaat ten koste van bestaande parkeerplaatsen. Het parkeerterrein tegenover het postkantoor, de parkeerplaatsen langs de Cornelis Slegersstraat, de Prinsesseweg (gedeeltelijk) en busbaan (gedeeltelijk) moeten plaatsmaken om de noodlokalen te kunnen realiseren. Dit betekent dat 40 parkeerplaatsen zullen verdwijnen.

Door het doortrekken van het haaks parkeren aan de Prinsesseweg, en het realiseren van haaks en schuin parkeren aan de Cornelis Slegersstraat ter hoogte van het postkantoor kunnen er 32 parkeerplaatsen worden teruggebracht. Per saldo zullen er dus 8 parkeerplaatsen verdwijnen als gevolg van het plaatsen van de noodlokalen in 2007. Zodra echter daadwerkelijk wordt begonnen met de bouw van het schoolgebouw zal het resterende deel van de zogenaamde busbaan, gelegen tussen de Koninginneweg en de Cornelis Slegersstraat en de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de Prinsesseweg, als bouwterrein worden ingericht. Het verlies van deze parkeerplaatsen kan echter niet in de directe omgeving worden gecompenseerd. Onderzocht zal worden of door middel van een betere verwijzing naar het parkeerterrein aan het De Favaugeplein een oplossing geboden kan worden.