Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Hebben kinderen bij echtscheiding baat bij gezamenlijk ouderschap?

Scheiden zonder vrijheid

Kinderen hebben na een echtscheiding baat bij gezamenlijk ouderschap van de ouders. Dat stelt VU-promovenda Constance van Rooijen (1974) in haar onderzoek Scheiden zonder vrijheid waarop zij 19 juni a.s. zal promoveren.

In haar onderzoek gaat Van Rooijen in op de vraag of gezamenlijk ouderlijk gezag na echtscheiding in het belang van het kind is. De wetgever gaat daar wel van uit. Sinds 1998 is namelijk in de wet vastgelegd dat beide ouders het gezamenlijk gezag ook na echtscheiding van rechtswege behouden, tenzij dit - zoals in de rechtspraak is aanvaard - niet in het belang van het kind is omdat het in die situatie 'klem en verloren' dreigt te raken.

Van Rooijen interviewde voor haar onderzoek ouders die zowel onder de oude als de nieuwe wetgeving hun echtscheiding meemaakten. De wetsverandering heeft geen invloed gehad op de bereidheid van de ouders om naar consensus ten aanzien van de kinderen te streven. Die bleek in beide gevallen zeer groot.

Toch vinden de ouders, die na 1998 zijn gescheiden, de nieuwe regeling beter, omdat die het meeste recht doet aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Opvallend is dat deze ouders vaker zeggen daadwerkelijk gezamenlijk beslissingen over de kinderen te zullen blijven nemen. De nieuwe wet lijkt dus bij te dragen aan een grotere betrokkenheid van de ouders bij het kind.

Van Rooijen vindt wel dat in de wet een lijst van criteria zou moeten worden opgenomen om het belang van het kind nader te definiëren, zodat rechters minder snel de neiging hebben om het belang van de ouders te laten prevaleren. Verder stelt zij voor om bemiddeling van ouders in echtscheidingsituaties te stimuleren door een landelijk netwerk van adviesbureau's op te richten. Andere aanbevelingen ten slotte zijn het (niet-verplicht!) opstellen van een ouderschapsplan waarin de ouders afspreken hoe zij het belang van hun kind(eren) zullen behartigen. In moeilijke echtscheidingsituaties pleit Van Rooijen ervoor dat het kind door een bijzonder curator wordt bijgestaan.