Gemeente Gouda


heropening molen t slot (18-6-2007)

Heropening molen t Slot

op 19 juni 2007 om 20.30 uur
Molen 't Slot, Punt 17 te Gouda

Dinsdag 19 juni heropent Harro Janssen (wethouder vastgoed) op feestelijke wijze molen t Slot. De in 1832 gebouwde molen is ingrijpend gerestaureerd. De molen was in de loop der jaren geleidelijk scheefgezakt en is onder andere eenzijdig 48 centimeter opgevijzeld.

De molen rust nu op twaalf palen en deze palen rusten op een dikke zandlaag waardoor de molen niet meer scheef kan gaan staan. Rondom de molen is een nieuw pad aangelegd en het metselwerk van de molen is opnieuw gevoegd. Door dit voegen is de molen waterdicht gemaakt en het aanzien van de molen verbeterd. Ook is een nieuwe staartbalk met korte spruit en enkele schoren geplaatst omdat de oude door houtrot waren aangetast. Tenslotte is de molen opnieuw in de verf gezet.

Wethouder Janssen: Deze ingrijpende en technisch gedurfde restauratie was hard nodig om dit markante bouwwerk voor Gouda te behouden. Ik ben heel trots op het resultaat. De molen is nu als draaiend baken weer de monumentale blikvanger aan de rand van het Gouds Cultureel en Havenkwartier.

klucht van de Molenaar
Aansluitend op de heropeninghandeling wordt in het Houtmansplantsoen de Klucht van de Molenaar opgevoerd door Theatergroep de Kale. De voorstelling begint om 21.00 uur. De voorstelling wordt ook opgevoerd op 20, 21 en 22 juni. Op deze avonden is molen t Slot ook geopend en kan deze worden bezichtigd. Vanwege de heropening wordt de molen tijdens deze avonden met speciale energiezuinige LED-verlichting verlicht.

bouwplaat
Ook de Goudse basisscholen worden bij de festiviteiten betrokken. De basisscholen ontvangen bouwplaten van Molen t Slot geschikt voor kinderen in de middenbouw. Wethouder Harro Janssen bezoekt op woensdag 20 juni, om 9.00 uur de Casimirschool om de bouwplaten te overhandigen aan een aantal leerlingen van de middenbouw.