Stichting Blik op Werk


Re-integratiemarkt in krimpfase terechtgekomen

Den Haag, 19 juni 2007

Op de nieuwe markt voor inburgeringscursussen zijn veel aanbieders actief. Meer dan 120 organisaties hebben zich aangemeld voor het Keurmerk Inburgeren. De helft ervan beschikt inmiddels over het voorlopig Keurmerk Inburgeren. Veel gemeenten vragen het keurmerk in hun aanbestedingen. Zij kopen de cursussen in voor de inburgeraars in hun gemeente. Om het keurmerk te behouden, moeten de aanbieders aantonen dat zij voldoende tevreden klanten hebben en voldoende geslaagde cursisten voor het inburgeringsdiploma afleveren. Stichting Blik op Werk, die het Keurmerk Inburgeren beheert, heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Markt voor inburgeringscursussen
Sinds 1 januari 2007 is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Zowel nieuw- als veel oudkomers in Nederland zijn vanaf die datum verplicht in te burgeren. Met de nieuwe wet, ingevoerd onder toenmalig minister Rita Verdonk, is een nieuwe markt ontstaan van allerlei organisaties die inburgeringscursussen aanbieden.
Inburgeraars die zélf hun opleidingstraject inkopen en gebruik willen maken van een lening en vergoeding, zijn verplicht dit te doen bij een organisatie met het keurmerk Inburgeren. Gemeenten hebben deze verplichting niet, maar ook onder gemeenten ontstaat inmiddels een voorkeur voor opleiders met het kwaliteitscertificaat.

Onder de ruim 120 organisaties die het keurmerk hebben aangevraagd, bevinden zich vrijwel alle ROC's. Maar daarnaast zijn er tientallen andere aanbieders actief: grote taalaanbieders die al langer inburgerings- en taalonderwijs verzorgen, re-integratiebedrijven die werken en inburgeren combineren, maar ook kleinere bedrijven die deze werkzaamheden uitvoeren.

Markt voor re-integratiediensten
Door de economische groei is er op dit moment een sterk aantrekkende arbeidsmarkt. Een andere ontwikkeling is dat UWV en gemeenten een stevig activerend beleid voeren, waarvan het inkopen van trajecten bij re-integratiebedrijven onderdeel uitmaakt. Het aantal uitkeringsgerechtigden is daardoor het afgelopen jaar sterk verminderd, met dus ook minder re-integratietrajecten. De markt voor re-integratie en interventiediensten is hierdoor gekrompen.

Het aantal re-integratietrajecten dat werkgevers en verzekeraars inkopen, is stabiel gebleven. Wel vindt er een opmerkelijke verschuiving plaats van re-integratie bij een andere werkgever naar werkhervatting bij de eigen werkgever. Een verklaring hiervoor is dat door de economische groei er meer interne vacatures ontstaan, waarop een medewerker na een periode van uitval succesvol kan worden herplaatst. Ten slotte blijkt dat het aantal cliënten dat zelf een individuele re-integratieovereenkomst afsluit, blijft groeien. Verwacht wordt dat de re-integratiemarkt zich verder ontwikkelt van een `business to business'- in een `business to consumer'-markt.

Dit blijkt uit de eveneens vandaag door Blik op Werk uitgebrachte rapportage van de bedrijven die beschikken over het Blik op Werk Borea Keurmerk voor deze diensten. Deze bedrijven hebben een gezamenlijk marktaandeel van ongeveer 60%. In 2006 zijn bij deze keurmerkbedrijven in totaal 124.000 mensen aangemeld. Deze bedrijven hebben vorig jaar in totaal 142.000 trajecten (re-integratie, interventie, diagnose en begeleid werken) afgerond. In ruim de helft ervan (75.000) zijn deze trajecten succesvol geweest. De keurmerkbedrijven hebben in 2006 zo'n 31.000 mensen aan werk geholpen. In het overgrote deel van deze gevallen (85%) gaat het om duurzame plaatsing of werkhervatting. Bij de overige 44.000 succesvol afgeronde trajecten gaat het om andere doelen, zoals diagnose-stelling of sociale activering.

Stichting Blik op Werk
In de onafhankelijke stichting Blik op Werk werken vragers, aanbieders en cliënten op de markten voor arbo-, interventie- en re-integratiedienstverlening en inburgeringscursussen intensief met elkaar samen. Blik op Werk wil de vragers op deze markt meer inzicht geven in de kwaliteit van de aangeboden diensten. Samenwerkende organisaties in Blik op Werk zijn: werkgevers- en werknemersorganisaties, VNG, UWV, de Landelijke Cliëntenraad, de brancheorganisatie voor werk, loopbaan en vitaliteit (Boaborea), de MBO-raad en de Federatie van Opleidings- en Trainingsinstituten Nederland (FOTIN).
Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), is onafhankelijk voorzitter van de stichting. Het RWI-secretariaat voert de werkzaamheden van Blik op Werk uit.

Voor de redactie,