'Teveel aandacht voor missers bij naleven wet- en regelgeving'

19.06.2007 / 09:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Adviesbureau berenschot

Adviesbureau berenschot

'Teveel aandacht voor missers bij naleven wet- en regelgeving'

Utrecht, 19 juni 2007 - Bij het toepassen door de overheid en het bedrijfsleven van wet- en regelgeving (compliance) wordt te vaak gekeken naar missers en te weinig naar successen. Met meer en tijdig samenspel worden administratieve lasten verlicht en de kwaliteit van prestaties vergroot. Het referentiekader zou primair moeten bestaan uit best practices op het gebied van compliance en techniek. Dat stelt voormalig officier van justitie mr.dr. Henriette Gelinck in haar boek 'The Science of Compliance', dat deze week verschijnt.

Compliance geeft ondernemingen inzicht in het effect van overheidseisen op hun bedrijfsvoering en biedt methoden om de naleving van die eisen tot een succes te maken. Het aantal wetten en regels in Nederland is de laatste decennia enorm gegroeid. Bij een telling in 2004 door het Ministerie van Justitie waren er 1200 wetten met 140.000 wetsartikelen. De omvang van de Europese regelgeving is nóg groter.

Door deze groei en ook door de toename van de complexiteit bij bedrijven en organisaties wordt de kans op fouten en overtredingen steeds groter. Henriette Gelinck: 'Fatsoenlijke mensen denken dat alleen degenen die willens en wetens de wet overtreden in aanraking komen met het justitiële apparaat. Wie een bedrijf leidt, doet er verstandig aan dat beeld bij te stellen. Want overtredingen kunnen ook het gevolg zijn van een foute keuze binnen de organisatie of een misstap van een medewerker.'

Om snel op te kunnen treden (Gelinck:'Op tijd piepen en niet pas piepen als het fout gaat') is het nodig dat beschrijvingen van situaties waarin het góed ging breed beschikbaar zijn en tussen sectoren onderling worden uitgewisseld. In haar boek signaleert zij overigens dat regels vaak dermate veel ruimte voor interpretatie laten dat niet voorspelbaar is hoe de beoordeling bij een controlebezoek aan een bedrijf uitpakt. Die interpretatieruimte heeft een negatieve invloed op het nalevingsgedrag van bedrijven.

Mr.dr. Henriette Gelinck begon haar loopbaan bij een werkgeversorganisatie in de metaalindustrie en was daarna o.a. officier van justitie. Sinds 1997 deed zij als compliance-specialist onderzoek en projecten in de bouw, de chemische procesindustrie, de afvalverwerking, de kinderopvang, de zorg en bij de overheid. In haar boek schetst zij verschillende vormen van compliance. Henriette Gelinck werkt thans als compliance-deskundige voor adviesbureau Berenschot.