Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



20 miljoen voor oplossen personele gevolgen Wmo

Nieuwsbericht, 19 juni 2007

Staatssecretaris Bussemaker heeft vandaag een overeenkomst getekend met vertegenwoordigers van de VNG, werkgevers en werknemers in de thuiszorg over de personele gevolgen van de Wet maatschapppelijke ondersteuning (Wmo).

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning in werking getreden. Er zijn signalen dat er door deze overgang van de huishoudelijke hulp vanuit de AWBZ naar de Wmo gedwongen ontslagen (al dan niet collectief) plaatsvinden.

Gedwongen ontslag

In de overeenkomst spreken de partijen af om de personele gevolgen die optreden als gevolg van de invoering van de Wmo, te beperken. Inzet hierbij is gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen en nieuwe loopbaanperspectieven te creëren voor de werknemers, vooral voor medewerkers in de thuiszorg van wie de zekerheid op werk wordt bedreigd door de Wmo.

Voor de uitvoering van de overeenkomst is eenmalig 20 miljoen euro beschikbaar als gevolg van het amendement Joldersma/Bussemaker op de VWS-begroting 2007.

Behouden

Vertrekpunt is dat mensen die nu in de zorg werken, behouden moeten blijven voor de sector. Door de vergrijzing zijn veel arbeidskrachten nodig. Alle partijen hebben aangegeven dat er alles aan gedaan moet worden om het verlies van de arbeidskrachten in de zorgsector te voorkomen.