ProRail

Persbericht

19-06-2007

Overweg voldoet aan eisen; wel extra maatregelen voor zichtbaarheid van overweg Schoolstraat/Violierstraat

De gemeente Almelo en ProRail hebben maandagochtend de situatie op de overweg Violierstraat/Schoolstraat te Almelo nogmaals beoordeeld. Dit naar aanleiding van het dodelijk ongeval dat donderdag 14 juni jl. op de overweg was te betreuren. Uitkomst is dat de gemeente en ProRail van mening zijn dat de overweg donderdag voldeed aan de veiligheidseisen. Wel nemen Gemeente Almelo en ProRail aanvullende maatregelen om de zichtbaarheid van de overweg te verbeteren. De overweg is net als bij de meeste andere overwegen in Nederland, beveiligd met een zogenaamde AHOB-installatie (Automatisch halve Overweg Bomen). Dit houdt in dat de overweg alleen aan de kant waar het wachtende verkeer staat opgesteld, is beveiligd met overwegbomen. In die zin is de overweg hetzelfde uitgevoerd als voorheen toen er nog een dubbelspoor was. Helaas zien we op deze overweg dat met name (brom)fietsers de overweg aan de verkeerde, en dus niet beveiligde zijde passeren.

Gemeente Almelo en ProRail hebben maandagochtend afspraken gemaakt over maatregelen die de zichtbaarbaarheid van de overweg nog meer benadrukken. Een deel van die maatregelen kan snel worden uitgevoerd. ProRail zorgt voor aanpassingen aan de belijning van de overweg en aan de locatie van de knipperlichten van de overwegbeveiliging. Gemeente Almelo past de locatie aan van de opening in de barrier in de Violierstraat (de rood-witte blokken die beide weghelften van elkaar scheidt). Bovendien staan sinds maandag stadswachten bij de overweg om personen die de overweg niet op juiste wijze passeren, te wijzen op de gevaren hiervan voor hun eigen veiligheid. De stadswachten staan hier dagelijks tussen 07.00 en 22.00 uur gedurende minimaal 2 weken (op zondag vanaf 08.00 uur).

Ook wordt binnen enkele weken nog een aantal maatregelen getroffen. In ieder geval worden de oude overwegplaten en spoorrails versneld verwijderd. Of de overwegbeveiliging (o.a. het plaatsen van extra overwegbomen) en de wegsituatie nog verder kunnen worden aangepast, wordt in de loop van volgende week duidelijk. Overigens worden er ook aanvullende maatregelen getroffen voor de zichtbaarheid van de tijdelijke overweg in de Nieuwstraat/Zuiderstraat.

De overweg Schoolstraat/Violierstraat stond ook al voor de komst van het hulpspoor bekend als een overweg waar regelmatig ongevallen gebeuren. Het dodelijk ongeval van afgelopen donderdag 14 juni jl. illustreert nogmaals het doel van Almelo Verdiept. Door de verdiepte ligging van het spoor (treinen gaan straks onder de weg door) zal de veiligheid voor zowel het trein- als het wegverkeer aanzienlijk worden verhoogd.