Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels in debat over Multiple Sclerosis in de EU (19/06/07)

"Coördinatie Europees onderzoek en gelijke toegang tot informatie vormt basis gelijke behandeling MS-patiënten"

"Multiple Sclerosis patiënten moeten in de hele EU een even goede behandeling kunnen genieten. In december 2003 keurde het Europees Parlement een resolutie goed en intussen is er al heel wat werk verzet, maar de verspreiding van informatie over deze aandoening kan nog flink verbeterd worden. Ook moet het onderzoek naar de ziekte Europees beter gecoördineerd worden en de nodige fondsen moeten worden vrijgemaakt om dit alles financieel te ondersteunen," zegt N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, lid van de commissie volksgezondheid, naar aanleiding van een debat in het Europees Parlement over maatregelen ter ondersteuning van MS-patiënten in Europa.

Op basis van de resolutie werd in samenwerking met de MS-verenigingen in de lidstaten en het Europees MS-platform een "European Code of Good Practice" opgesteld, als richtsnoer voor het toekomstig Europees MS-beleid. Op vraag van Frieda Brepoels liet de Europese Commissie weten dat er binnenkort op het EU-Gezondheidsportaal van de Europese Unie (http://ec.europa.eu/health-eu) vergelijkbare informatie inzake de behandeling, zorg, geneesmiddelen en onderzoek naar Multiple Sclerose beschikbaar zal zijn.

Begin 2007 werd het "MS-ID" project opgestart in het kader van het gezondheidsprogramma van de Europese Commissie. Dit project moet leiden tot een MS-register met sociale en medische gegevens over MS-patiënten uit heel Europa. Frieda Brepoels is tevreden van Commissaris Kyprianou te vernemen dat ook het MS-ID-register medegefinancierd zal worden door het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling.

Tot slot vroeg Frieda Brepoels aan de Europese Commissie om er nauw op toe te zien dat de lidstaten de best mogelijke arbeidskansen bieden aan MS-patiënten: "De meeste mensen die door Multiple Sclerosis worden getroffen, zijn in de fleur van hun leven. We moeten hen maximaal ondersteunen om hun gezinsleven en professionele activiteiten zo normaal mogelijk te kunnen voortzetten. Dit valt weliswaar onder de bevoegdheid van de lidstaten, maar de Europese Commissie heeft bevestigd dat ze de lidstaten zal blijven aanmoedigen om initiatieven te nemen."

Meer dan 500.000 Europeanen worden getroffen door multiple sclerosis. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, die de signalen vanuit de hersenen naar andere lichaamsdelen verstoort. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij volwassenen tussen 20 en 40 jaar oud.

www.ms-in-europe.org

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu