Gemeente Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Bisdom Breda en de gemeente Breda.

Bisdom Breda schenkt archief aan stadsarchief gemeente Breda

Het bisdom Breda heeft op maandag 18 juni zijn archief overgedragen aan de gemeente Breda. Burgemeester Van der Velden van Breda en bisschop Muskens tekenden de overdracht om 16.00 uur in het stadsarchief.

Toen het bisdom Breda in 2003 startte met een renovatie van het bisdomkantoor werd het archief van het bisdom tijdelijk ondergebracht bij het stadsarchief van de gemeente. Na de renovatie bleek dat de kelder van het bisdom, waar het archief bewaard zou moeten worden, onvoldoende geschikt was als archiefbewaarplaats. Het bisdom stond toen voor de keuze om het archief in bruikleen te geven, of het te schenken. Gekozen werd voor een schenking aan het stadsarchief van de gemeente Breda. Dit is bijzonder. Meestal geven bisdommen hun archief in bewaring.

Voor het behoud is het goed dat het archief van het bisdom wordt bewaard door het stadsarchief, waar de omstandigheden optimaal zijn. Het stadsarchief garandeert een goede toegankelijkheid en dienstverlening.

In het bisdomarchief bevinden zich kostbare stukken. Het oudste stuk dateert uit 1382 en gaat over het kartuizerklooster dat in de middeleeuwen bij Geertruidenberg lag. Bij sommige oorkondes bevinden zich zegels van Willem van Oranje.

Breda, 18 juni 2007