KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

19-6-2007

Stevige buien tijdens het eerste traject van de YSY Ronde om
Noord-Holland 2007

Stevige buien en een aantrekkende wind waren voorspeld voor de eerste paar uur van de elfde YSY Ronde om Noord-Holland. De 234 deelnemende zeilboten werden tijdens het eerste traject van Muiden naar Enkhuizen dan ook getrakteerd op een nat pak en veel wind.

De wat minder ervaren deelnemers in de toerklasse kwamen door de aantrekkende wind in de problemen. Menig schip liep uit zijn roer, spi-bomen gingen overboord en diverse spinakers scheurden.
In de sluizen bij Enkhuizen waren de deelnemers toch allemaal in opperbeste stemming. Ze hadden heerlijk gezeild. De zon kwam door en het tweede traject over het Noordelijk IJsselmeer naar Kornwerderzand beloofde met een dikke 5 uit het zuid westen een snel traject te worden. De eerst boot finishte al om 16.49 uur bij Kornwerderzand.

Daar stond rond 18.00 uur nog windkracht 6 uit het zuid-westen. Tijdens het schutten werd alles in gereedheid gebracht voor een spannend derde traject. Zeilen werden gewisseld, kleine schades werden gerepareerd, broodjes gingen de kuip rond en ook daar bleek de stemming bij de deelnemers er nog steeds goed in te zitten.
De meesten vinden het nachttraject over de Waddenzee een spannend onderdeel van de Ronde. Je hebt er te maken met stroom en een smalle vaargeul, maar de prachtige luchten en een lint aan toplichten maken het tot een feest.
Eén onfortuinlijke deelnemer moest met behulp van de reddingsbrigade vlot getrokken worden van een zandbank.

Op de Noordzee stond de stroom tegen en was er in eerste instantie weinig wind. Waardoor sommigen zelfs met 1½ knoop achteruit werden gezet. Gelukkig trok de wind weer aan tot Bft 5 uit het zuid-westen en kwamen alle deelnemers zaterdag 16 juni ruim voor 17.00 uur, de uiterste finishtijd, over de finish bij IJmuiden.

Internetadres: www.ysy.nl
E-mailadres:info@ysy.nl