Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jongeren en democratie

Geslaagd debat Nova College

Op 8 juni jl. organiseerde LOKAAL in samenwerking met leerlingen van het NOVA College in de deelgemeente IJsselmonde een jongerendebat met als thema Jongeren en Democratie. Ruim honderd leerlingen hebben gediscussieerd over integratie, werk en vrijheid van meningsuiting. Het debat werd gevoerd op het scherpst van de snede: leerlingen hadden vaak heel uitgesproken meningen en de argumenten voor en tegen vlogen door de zaal.

Het debat was door een groep van 15 leerlingen voorbereid. De leerlingen hebben twee workshops gevolgd waarin zij hebben geleerd een debat op te zetten, stellingen te formuleren en te discussiëren. Zo hebben ze ook de onderwerpen bepaald: of allochtone jongeren een goede kans op de arbeidsmarkt hebben, de kloof tussen jongeren en de politiek en een dubbele nationaliteit.

De lokale en landelijke politiek was aanwezig om mee te debatteren, waaronder Nurten Karisli (portefeuillehouder Jeugd&Jongeren van de deelgemeente IJsselmonde) en Ed van Herk (deelraadslid Leefbaar Rotterdam van de deelgemeente IJsselmonde, Renske Leijten (Tweede Kamerlid SP) en Matthijs van Muijen (gemeenteraadslid PvdA).

Tevreden portefeuillehouder
Portefeuillehouder Nurten Karisli vond het een goede bijeenkomst. De stellingen waren zeer prikkelend en de jongeren deden goed mee. Het thema was jongeren en democratie. Belangrijk binnen een democratie is met elkaar in gesprek gaan, discussiëren en debatteren. Hiervan was op 8 juni zeker sprake. De portefeuillehouder is blij met dit soort initiatieven die ontzettend belangrijk zijn voor de vorming van de jongeren. Zij hoopt dat er vaker dit soort momenten gecreëerd worden, zodat jongeren geprikkeld worden om met elkaar in debat te gaan.