Gemeente Haaren



* Gemeente Haaren beoordeeld op groen

* Webwinkel voor uittreksels voor inschrijven scholen
* Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL)
* Bijzondere bijstand

* Rectificatie op eerder verschenen bericht
* Gemeente Haaren beoordeeld op groen

Hoe is het de gemeente Haaren vergaan op de beoordelingsdag van Entente Florale?

17 oktober weten we of Helvoirt de titel groenste dorp van Nederland 2007 mag dragen.

De jurering in de gemeente Haaren vond plaats op 15 juni en is uitgevoerd door zeven personen van de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC), onder leiding van de voorzitter dhr. de Wagt. Deze instantie is gespecialiseerd in de keuring van tuinen, groenvoorzieningen en sierteeltpresentaties. Niet alleen het dorp Helvoirt heeft de jury beoordeeld, maar ook een groot deel van het buitengebied van de gemeente Haaren.

Allereerst is er een uitgebreide presentatie gegeven in een zaal bij Brabants Landschap. Tijdens de presentatie beoordeelde de jury de beleidsplannen van de gemeente. Welke visie heeft de gemeente ten aanzien van het groen in brede zin, hoe is dit in beleid vertaald en wat is hiervan buiten en op straat terug te zien? Na de presentatie maakte de jury een rondgang met de bus door de het buitengebied en het dorp Helvoirt. Op diverse plaatsen werd gestopt voor verdere uitleg en beantwoording van de vele vragen van de jury.

De jury was serieus geïnteresseerd. De sfeer was heel ontspannen. Positief is de jury over de samenwerking met de verschillende organisaties zoals: Brabants Landschap, Prisma, de Duinboeren, het Waterschap, de Stichting LNMH en de boomkwekers. De gemeente onderscheidt zich hiermee ten opzichte van andere gemeenten. Dit komt vooral omdat mensen van de betreffende organisaties ook daadwerkelijk aanwezig waren om enthousiast hun verhaal te doen over allerlei groene zaken en over de samenwerking met de gemeente daarbij.

De natuurgebieden lieten zich ook van de goede kant zien; de gemeente Haaren heeft in het buitengebied een paar echte parels en laat zien dat zij daar op een goede manier mee omgaan zei dhr. De Wagt. In de kom van Helvoirt is duidelijk te zien dat de tuinen van de inwoners mooi aansluiten bij het openbare groen van de gemeente. Tevens is goed overgekomen dat de dorpsranden van Helvoirt op een bijzondere manier verweven zijn met het buitengebied. Wethouder Jan Brenninkmeijer vermeldt hierbij: het samengaan van het binnen- en buitengebied moeten we koesteren en versterken, dat is het goud dat we nu al samen met elkaar in handen hebben.

Kortom de gemeente heeft een uitstekend beeld gegeven van het groen in het binnen- en buitengebied. Op 17 oktober weten we of we in de prijzen zijn gevallen. Naast een eventuele geldprijs krijgt de gemeente een gedetailleerd juryverslag met opmerkingen en aanbevelingen.

Kijk voor meer informatie zoals de beleidssamenvatting en de route op www.haaren.nl>plannen en projecten>entente florale of bezoek www.ententeflorale.nl


* Webwinkel voor uittreksels voor inschrijven scholen

Geslaagd voor de Middelbare school?

Inschrijven voor een nieuwe opleiding? U heeft dan een uittreksel nodig uit de gemeentelijke Basisadministratie.

Sinds 1 december kunt u dit vanuit uw stoel aanvragen via de Webwinkel van de gemeente Haaren. Dit houdt in dat u met uw DigiD een aantal producten vanaf uw computer kunt bestellen. Vervolgens krijgt u het product uiterlijk na drie werkdagen thuisgestuurd.

Wat betreft betaalmogelijkheden is er voldoende keus. U kunt zowel met VISA- en Mastercard als met iDeal, een samenwerkingsverband tussen Rabobank, ABN-AMRObank en de Postbank, op onze betaalpagina terecht.

De webwinkel is ook handig voor uittreksels die u nodig heeft voor bv. het theorie-examen van het rijbewijs. Voor het bestellen van de uittreksels moet u in onze gemeente ingeschreven staan. In de toekomst zal deze vorm van digitale dienstverlening verder uitgebreid worden.

Op onze website www.haaren.nl bij het hoofdstuk `Webwinkel' vindt u alle informatie


* Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL)

bvl.jpg
BVL staat voor Brabants VerkeersveiligheidsLabel.

Het BVL biedt scholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alle dag gerichte verkeerseducatie te geven. Het is een parapluproject van de provincie voor verkeerseducatie gericht op jongeren van 4-18 jaar.

Door deelname aan het Brabants Verkeersveiligheids Label dragen scholen bij aan een stukje veiliger Brabant voor jeugdige verkeersdeelnemers. Scholen staan er bij het BVL-project niet alleen voor. Het BVL-team, andere BVL-scholen, gemeente, politie, VVN en vele andere particuliere organisaties zorgen voor efficiënte ondersteuning.

Dagelijks begeven zich alleen al in Noord-Brabant tienduizenden jongeren op weg naar school; per fiets, te voet, per brommer of met het openbaar vervoer. Helaas niet zonder gevaar. Dagelijks staan in de krant berichten over ongevallen met jongeren te lezen. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. Daaraan moet iets gebeuren, dat is duidelijk. BVL geeft verkeerseducatie op Brabantse scholen een permanente plaats. Inmiddels staan 692 scholen ingeschreven en er zijn inmiddels 350 Labels uitgereikt

Sinds 24 juni 1998 is basisschool De Klim-op in het bezit van het Label. Op dinsdag 26 juni a.s. wordt het tweede Brabants Verkeersveiligheidslabel in de gemeente Haaren uitgereikt aan de Dr. Landmanschool te Helvoirt.


* Bijzondere bijstand

óók wanneer u iets meer inkomen heeft dan het sociaal minimum

Soms doen zich in iemands bestaan omstandigheden voor die leiden tot extra, vaak onverwachte, 'bijzondere' noodzakelijke kosten. Dat kunnen kosten zijn die u door uw financiële omstandigheden niet kunt betalen. Mogelijk dat u dan in aanmerking komt voor bijzondere bijstand.

Bij het bepalen van het recht op bijzondere bijstand zijn er twee heel belangrijke afwegingspunten:


1) De omstandigheden van u en uw gezin


2) De kosten kunnen niet (helemaal) uit het gezinsinkomen betaald worden


3) De kosten zijn noodzakelijk in uw speciale omstandigheden


4) U kunt geen aanspraak maken op een vergoeding van een andere instantie of die vergoeding dekt niet de volledige kosten

Iedereen met een inkomen op of rond het minimuminkomen komt in aanmerking, mits er niet teveel vermogen is. Dus ook personen met loon, pensioen of een ander inkomen dan een bijstandsinkomen kunnen bijzondere bijstand aanvragen.

Wel is het zo dat u zelf meer moet bijdragen naarmate uw inkomen hoger is. Als het recht op bijzondere bijstand wordt vastgesteld dan wordt de hoogte van de bijzondere bijstand berekend met de zogenaamde draagkrachtregeling. Is uw inkomen niet hoger dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm, dan hoeft u niets bij te dragen. Ligt uw gezinsinkomen op jaarbasis tussen die 110% en EUR 2.723,-, dan moet u 25 % van dat bedrag gebruiken om de kosten te betalen. Is uw inkomen nog hoger, dan moet u bovendien 50 % van het bedrag boven de EUR
2.723,- gebruiken om de kosten te betalen.

Welke kosten kunnen vergoed worden?

Het kan gaan om allerlei kosten van heel uiteenlopende aard. Voorbeelden hiervan zijn:

* Uw eigen bijdrage in medische kosten of de hulp in de huishouding
* Meerkosten van kleding of beddengoed in verband met een handicap
* Bijzondere reiskosten

* Eigen bijdrage rechtshulp

* Warme maaltijdvoorziening

* Inrichtingskosten

In sommige situaties of voor sommige bijzondere kosten wordt de bijstand als lening verstrekt. Dat kan het geval zijn bij bijvoorbeeld inrichtingskosten van uw woning of wanneer u verzuimd heeft een verzekering af te sluiten voor ziektekosten en daardoor een beroep moet doen op bijstand. In de meeste gevallen is bijzondere bijstand een uitkering die niet terugbetaald hoeft te worden.

Uiteraard zijn dit maar een paar voorbeelden. Als u bijzondere kosten heeft en wilt weten of daarvoor bijzondere bijstand mogelijk is, dan kunt u het beste contact opnemen met Loket WegWijs.

Aanvragen van bijzondere bijstand

Oók wanneer u een inkomen heeft dat net iets hoger ligt dan het minimum, kan het de moeite waard zijn om bijzondere bijstand aan te vragen. Doet u dat wel vóórdat u de kosten maakt.

WegWijs Haaren, ook voor u !

Als u na het lezen van dit artikel graag een persoonlijk gesprek wilt met een van de medewerkers van WegWijs of u wilt meer weten over de bijzondere bijstand, dan kunt u contact opnemen met WegWijs. WegWijs is gevestigd in het gemeentehuis van Haaren, Mgr. Bekkersplein 2 en is van maandag tot en met donderdag te bezoeken van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook bellen, het telefoonnummer is 634590. Bij WegWijs Haaren kunt u terecht met vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning. WegWijs Haaren denkt met u mee, adviseert en regelt. Bij WegWijs Haaren kunt u voor een aantal regelingen direct een aanvraag indienen, voor andere zaken kan WegWijs u aanmelden bij een andere instantie of daarnaar doorverwijzen. WegWijs Haaren maakt u wegwijs in de wirwar van voorzieningen, regelingen en vergoedingen die er zijn en waar u mogelijk een beroep op zou kunnen doen. U wordt er al gauw beter van.


* Rectificatie op eerder verschenen bericht

In de tekst over de Wmo overgangsregeling zoals die geplaatst is in De Leije van 6 juni 2007 is een vervelende fout opgetreden.

Hieronder treft u de juiste tekst aan.

Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling Wmo Haaren (2007).

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht geworden. Eén van de belangrijkste wijzigingen was de overheveling van de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ naar de gemeente.

Bij het opstellen van het nieuwe Wmo-beleid is er zoveel mogelijk uitgegaan van het voortzetten van bestaand beleid (Wvg en AWBZ). De gemeente vond het ook belangrijk dat cliënten na 1 januari 2007 dezelfde zorgverlener konden behouden.

Nu blijkt echter dat -na herindicatie- mensen er in sommige situaties op achteruit gaan als het gaat om hulp bij het huishouden.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren heeft daarom op 29 mei j.l. ingestemd met de "Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling Wmo (2007)".

De Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling houdt in dat cliënten in 2007, bij een ongewijzigde situatie, dezelfde voorziening hulp bij het huishouden ontvangen, zoals zij die onder de AWBZ ontvingen. Dus als er geen wijzigingen zijn opgetreden in de persoonlijke situatie, behouden de cliënten uit de gemeente Haaren, na herindicatie, hetzelfde aantal uren hulp bij het huishouden zoals voorheen. Ook het persoonsgebonden budget verandert niet. De nieuwe situatie zal voor hen pas ingaan op 1 januari 2008.

Indien uw indicatiebesluit afloopt in 2007 bekijkt de gemeente of de Aanvullende gemeentelijke overgangsregeling Wmo Haaren (2007) voor u van toepassing is.

De herindicaties hulp bij het huishouden die reeds zijn vastgesteld, zullen opnieuw bekeken worden. De betreffende mensen worden door de gemeente geïnformeerd.

Indien u naar aanleiding van deze regeling vragen heeft, kunt u contact opnemen met mevrouw Lalihatu, beleidsmedewerker Sociale Zaken van de gemeente Boxtel / Haaren. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0411-655911.

Indien u vragen heeft specifiek over de gevolgen voor uw Wmo-voorziening, kunt u met de cluster Zorg en Inkomen contact opnemen via telefoonnummer 0411-655321, iedere werkdag van 9 tot 10 uur.

Ø 21 juni: Extra vergadering raadscommissie.