Meer dan 120000 mensen in drie jaar duurzaam aan werk geholpen

19.06.2007 / 11:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Boaborea

Boaborea

Participatie via re-integratie komt op stoom

Tilburg, 19 juni 2007 Meer dan 120.000 mensen zijn succesvol naar werk begeleid in de afgelopen drie jaar, door deelnemers aan het Blik op Werk Borea Keurmerk. Dat blijkt uit de rapportage die vanmiddag is gepresenteerd door Jan van Zijl, voorzitter van de Stichting Blik op Werk. Boaborea, de brancheorganisatie die aan de wieg stond van het Borea Keurmerk, is trots op de bereikte resultaten. Zo veel mensen duurzaam naar werk begeleiden in een tijd waarin het economisch nog niet zo goed ging is een prima resultaat. Dat biedt een goed perspectief voor de participatiedoelstellingen van het kabinet.

In 2002 heeft het toenmalige Borea (voorloper van de branchevereniging Boaborea) het Borea Keurmerk ontwikkeld. De brancheorganisatie heeft zich daarmee strenge eisen opgelegd waar het gaat om transparantie en kwaliteit. Daardoor is het mogelijk resultaten vanaf 2004 te monitoren. In 2006 is het keurmerk overgedragen naar Blik op Werk, de stichting van vragers en aanbieders in de markt. Blik op Werk beheert het BOA Keurmerk, het Borea Keurmerk, het Cliëntenkwaliteitskeurmerk re-integratie en ontwikkelt deze keurmerken nu door tot één Blik op Werk Keurmerk.

Blik op Werk Borea Keurmerk geeft inzicht
Tijdens het symposium op 19 juni heeft Blik op Werk aan 7 bedrijven het Borea Keurmerk uitgereikt, waarmee het aantal bedrijven met een Borea Keurmerk uitkomt op 103. Blik op Werk heeft tevens de resultaten van de keurmerk-deelnemers over 2006 gepubliceerd. Daaruit kan worden geconcludeerd dat in de afgelopen 3 jaar meer dan 120.000 mensen door deze bedrijven duurzaam naar werk zijn begeleid zijn en dat 145.000 mensen op een andere manier succesvol zijn geholpen! De helft van de plaatsingen is gerealiseerd voor UWV-cliënten. De andere helft voor gemeente-cliënten en in de private markt van werkgevers en werknemers. In de jaren 2004, 2005 en 2006 zijn door bedrijven met het keurmerk bijna 400.000 trajecten gestart. Anders dan vaak gedacht wordt richten opdrachtgevers zich zeker niet alleen op het uitplaatsen naar werk als enig doel. Zo'n 55% van de opdrachten richt zich op andersoortige dienstverlening als diagnose, scholing, en specifieke interventies (bijvoorbeeld rugtrainingen, psychologische begeleiding). Daardoor wordt het toekomstperspectief van de cliënt/werknemer verbeterd.

Jobcoaching succesvolle methodiek voor Wajongeren
Voor het eerst zijn resultaten gemeten die betrekking hebben op de methodiek jobcoaching. Een methodiek die vooral wordt ingezet om mensen met een Wajong-, Wsw- of WIA-uitkering duurzaam bij reguliere werkgevers aan de slag te houden. Jobcoaching blijkt uiterst succesvol. In ruim 91% van de trajecten waarbij Jobcoaching is ingezet, is een duurzame werkhervatting gerealiseerd. De SER is gevraagd advies uit te brengen over de arbeidsparticipatie van Wajongeren. In dat kader is dit een bemoedigend resultaat.

Uit deze cijfers blijkt dat re-integratie voor velen succesvol is geweest. Het keurmerk heeft een kwaliteitsimpuls gegeven in de markt. Boaborea verwacht dat het nieuwe Blik op Werk Keurmerk deze impuls nog verder zal versterken en transparantie zal bieden voor opdrachtgevers, werknemers en cliënten, voor de arbo- en re-integratiemarkt.

7 nieuwe bedrijven met het Blik op Werk keurmerk
Boaborea feliciteert de volgende bedrijven met het voor het eerst behalen van het Blik op Werk Keurmerk.

- Cardan Reïntegratie BV

- Centrum Loopbaanrealisatie B.V.

- Felua-Groep Interstap B.V.

- Lytton arbeid & gezondheid

- Reïntegratie & Logistiek, onderdeel van TransLion
- Stichting Servicepunt Arbeid

- Track reïntegratie en bemiddeling

Meer Informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, directeur Boaborea
0900-2844545.