VB en OPF pakken Verantwoord Beleggen aan

19.06.2007 / 11:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Gezamenlijk persbericht

Den Haag 19 juni 2007

Praktische Commissie Verantwoord Beleggen van start
VB en OPF pakken gezamenlijk vraagstuk van Verantwoord Beleggen aan

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) hebben hun leden dit voorjaar opgeroepen na te denken over het ontwikkelen van beleid op het gebied van verantwoord beleggen. Uitgaande van de verantwoordelijkheid van het bestuur om beleid te bepalen (of daar gemotiveerd van af te zien) beogen de pensioenkoepels met de instelling van de praktische commissie de besturen te ondersteunen bij hun taak.

De commissie heeft tot doel een raamwerk te ontwikkelen (inclusief concrete voorstellen voor uitwerking) dat pensioenfondsen in Nederland ondersteunt bij het operationaliseren en uitvoeren van verantwoord beleggen. Dit raamwerk zal worden gepresenteerd op 14 november 2007.

De commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van ondernemingspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen. Gezamenlijk beogen zij praktische handvatten te ontwikkelen die betrekking hebben op onder meer de volgende vraagstukken: De fiduciaire verantwoordelijkheid van een pensioenfonds; De relevante kaders voor verantwoord beleggen;
De verantwoording ten overstaan van de deelnemers en derden; De invloed van verantwoord beleggen op risico en rendement; De communicatie over het beleid en de uitvoering daarvan; De strategieën van verantwoord beleggen.

De commissie staat onder voorzitterschap van prof. dr. Harry Hummels, die als hoogleraar is verbonden aan het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) van de Universiteit Maastricht (UM).