Den Haag nodigt schoolkinderen uit voor dagje in residentie

19.06.2007 / 11:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gemeente den haag

Gemeente den haag

Datum
19 juni 2007

Den Haag nodigt schoolkinderen uit voor onvergetelijk dagje in residentie

Den Haag nodigt schoolkinderen in Nederland uit voor een onvergetelijk dagje in de residentie. Dit Onvergetelijk dagje Den Haag wil kinderen op een leuke manier iets leren over het ontstaan en het bestuur van ons land.

Het programma voor een Onvergetelijk dagje Den Haag bevat zowel een bezoekje aan het Binnenhof als aan museum Het Prinsenhof (Delft), de Gevangenpoort, het Vredespaleis of Madurodam en Scheveningen. Voor dit dagje werken de gemeenten Den Haag en Delft samen met diverse partners in de hofstad, zoals de Eerste en Tweede Kamer, en in Delft.

Democratie
Nederland is het land van vrijheid en verdraagzaamheid. Deze en ook andere kernwaarden zijn in de loop van eeuwen verworven: zowel in de vergaderzalen van ons democratisch regeringscentrum als in paleizen en soms letterlijk op straat. Niet voor niets raken 38 van de vijftig vensters in de recente Nationale canon Den Haag.

Het Onvergetelijk dagje Den Haag wil schoolkinderen echter niet alleen bekend en vertouwd maken met de geschiedenis hiervan. Tot op de dag van vandaag zijn onze kernwaarden immers geen vanzelfsprekendheid. Generatie op generatie zal zich deze eigen moeten maken.

Daarom richt het Onvergetelijk dagje Den Haag zich ook op de huidige betekenis en werking van onze kernwaarden op en rond het Binnenhof. Het dagje wil zo op bescheiden wijze een brug slaan tussen Den Haag en kinderen uit de verschillende bevolkingsgroepen die ons land rijk is.

Debat
Zo kan het Onvergetelijk dagje Den Haag een beetje bijdragen aan een besef van verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van ons land. Ook tegen die achtergrond kan een debat over de kernwaarden van ons land deel uitmaken van een bezoek aan Binnenhof of Vredespaleis.

Want Nederland biedt in Den Haag - internationale stad van vrede, recht en veiligheid - bovendien gastvrijheid om te werken aan een betere wereld. Internationale organisaties en hun idealen vinden hun basis in dezelfde waarden die Nederland kenmerken. De gemeente Den Haag wil dan ook onderzoeken of een bezoek aan het Vredespaleis tot de mogelijkheden behoort.

Website, lespakket
Het Onvergetelijk dagje Den Haag richt zich op kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en in het middelbaar onderwijs. Den Haag biedt het onderwijs in de loop van het nieuwe schooljaar de mogelijkheid dit programma te volgen. Een speciale website zal het dagje verder uit de doeken doen en veel extra informatie bieden.

Bovendien biedt Den Haag gedurende de zeker veertig schoolweken ten minste evenveel klassen uit stad en land aan het Onvergetelijk dagje Den Haag kosteloos mee te maken. Een bus haalt deze kinderen op en brengt ze na afloop weer naar huis. Den Haag streeft hierbij een eerlijke verdeling over de provincies na en past bij teveel aanvragen zo nodig loting toe.

Het Onvergetelijk dagje Den Haag ziet er ongeveer als volgt uit:


1. De kinderen gaan met de bus naar het Binnenhof. Ze bezoeken de Eerste en Tweede Kamer en de
Ridderzaal, krijgen uitleg over achtergrond, betekenis en werking van de (parlementaire) democratie;


2. Vervolgens gaan de kinderen griezelen in de Gevangenpoort en krijgen ze daar uitleg over de
geschiedenis ervan (eventueel inclusief lunch);


3. Hierna lopen de kinderen via de Plaats (Groene zoodje) naar het werkpaleis van de koningin -
Noordeinde - en stappen daar weer in de bus;


4. Afhankelijk van leeftijd en lesprogramma staat vervolgens een bezoek op het programma aan het
Vredespaleis, museum Het Prinsenhof (Delft), het Gemeentemuseum (onder andere Victory Boogie
Woogie), het Museon (permanente expositie Recht en Vrede), Madurodam of Panorama Mesdag;


5. Tot slot kunnen de kinderen uitwaaien op Scheveningen;

Voorafgaand aan of na afloop van het Onvergetelijk dagje Den Haag kunnen scholen een lespakket op basis van dit programma aanvragen.

Nationaal Historisch Museum
Het Onvergetelijk dagje Den Haag sluit aan op de bijna Kamerbreed aanvaarde Motie van het lid Verhagen c.s. . Hierin verzochten de indieners op 27 juni 2006 het kabinet met voorstellen te komen voor een nationaal historisch museum.

Deze motie noemt het creëren van verbondenheid met elkaar en met de waarden van de Nederlandse samenleving een van de grote uitdagingen (...) waarvoor wij staan . In reactie op deze motie sprak het kabinet begin september 2006 zijn voorkeur uit voor vestiging van dit museum in Den Haag.

Uiteraard maakt een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum deel uit van dit Onvergetelijk dagje Den Haag zodra het zijn deuren vlakbij het Binnenhof opent.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben v.d. Berg, tel. 06-21 80 36 70.

GvdB/CL/07/120