Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Geen aanwijzingen brandstichting Leeren Lampe

Raalte, 19-06-2007

Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) in 's-Gravenhage heeft geen aanwijzingen gevonden voor opzet bij de brand in de Leeren Lampe. Die ontstond in de jl. oudejaarsnacht. Na de brand en de aanhouding van drie verdachten werd door de Technische Recherche gebruikelijk sporen- en brandonderzoek gedaan.

Maandagnacht 2 januari 2007 werden door het ingestelde politieteam twee verdachten aangehouden. Het betroffen een 21-jarige man en een 18-jarige vrouw uit de gemeente Dalfsen. Zij werden in verzekering gesteld. De vrouw werd na verhoor nog diezelfde dag in vrijheid gesteld, de man een dag later. Op 9 januari werd een 23-jarige man uit de gemeente Raalte aangehouden en in verzekering gesteld. Ook hij werd na verhoor nog diezelfde dag in vrijheid gesteld.

Op 1 januari rond 03:00 uur brak brand uit in deze uitgaansgelegenheid aan de Almelosestraat. De brand begon in een ruimte die niet voor de bezoekers was opengesteld. In verband met de rookontwikkeling werd de gelegenheid door de medewerkers van het bedrijf op adequate wijze ontruimd (binnen enkele minuten verlieten ruim 1.500 bezoekers de zaak).

Op grond van de huidige onderzoeksresultaten naar de brandoorzaak en gebrek aan verder bewijs, ziet het Openbaar Ministerie af van verdere vervolging van het drietal.