Gemeente Brunssum

Herstelsanering Emma afgesloten

Met een feestelijke barbecue vierden bewoners, gemeente Brunssum en Heuvelland op zaterdag 16 juni 2007 de afronding van de herstelsanering van de wijk Emma in Brunssum. Het afgelopen half jaar zijn 45 tuinen gesaneerd. Bij de oplevering van deze nieuwe wijk, eind 1999, bleek de grond niet gesaneerd zoals bedoeld. Zes jaar juridisch getouwtrek volgde, totdat in maart 2006 een bemiddeling tussen de drie partijen startte.

Arno de Haas van de vereniging Bewonersbelangen Emma-Park: "Na alle gesteggel is er nu een oplossing gekomen waar vrijwel alle bewoners achter staan. Na jaren stilstand, komt onze wijk nu volledig tot leven. De buurt organiseert straatspeeldagen, bewoners gaan hun huizen verbouwen: in Emma is het nu echt goed wonen!"

Ter gelegenheid van de afronding wonnen 13 bewoners een ballonvaart. Wegens het slechte weer konden de ballonnen zaterdag niet opstijgen, eind augustus gaan ze alsnog de lucht in, zodat deze bewoners ook van boven af de resultaten van de sanering te kunnen bekijken.

Eric Geurts, wethouder: "Terugblikkend: het is een succesvol half jaar geweest. Natuurlijk, er was overlast - maar dat hadden we voorzien. Toch mogen we in het algemeen stellen dat de herstelsanering vlot en succesvol verlopen is. Bewoners kunnen nu ongestoord genieten van hun wijk en tuin. Zoals dat hoort!"

850 vrachtwagens

De sanering van de 45 percelen startte vlak voor de kerst en heeft dus bijna een half jaar geduurd. Over een totaal oppervlakte van 7100 vierkante meter is ruim 10.000 kubieke meter grond met een gewicht van 17.000.000 kilo, zo'n 850 vrachtwagens vol, verwijderd en vervangen door dezelfde hoeveelheid goedgekeurde grond en zand. Regelmatig zijn graafmachines en met grond gevulde containers over de huizen getild om in de achtertuinen te kunnen graven. Ook zijn naast elkaar liggende percelen zoveel mogelijk tegelijk gesaneerd, waardoor via een 'achterom'-ingang de grond kon worden af- en aangevoerd.

Cijfers

In de wijk Emma-Park woongebied I liggen 182 grondgebonden woningen. De bemiddeling leidde tot een saneringsplan en schadevergoeding. Hiermee zijn 179 eigenaren akkoord gegaan. Onderdeel van de wijk zijn verder drie Urban Villa's, met gezamenlijk 42 eigenaren. Bij de Urban Villa's vond al in 2002 een herstelsanering plaats. Wel wordt nu een schadevergoeding uitgekeerd. De 42 eigenaren zijn hier allemaal mee akkoord.


---