GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees verbod op honden- en kattenbont brengt algeheel bontverbod dichterbij

Straatsburg, 19 juni 2007 - Het Europees Parlement stemde vandaag over een verbod op honden- en kattenbont in Europa. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is tevreden met het eindresultaat. Er komt eindelijk een verbod op dit type bont dat nog steeds in producten als speelgoed en kleding op de Europese markt te vinden is. Volgens Buitenweg brengt dit verbod een algeheel Europees verbod op bont van alle dieren dichterbij.

Jaarlijks worden er zo'n 2 miljoen honden en katten in Azië voor hun huid gevild. Vooral Duitse herders en St. Bernards honden zijn het slachtoffer van de bonthandel. Ze worden geslagen, opgehangen, gewurgd of bloeden dood. Vaak gebeurt dit als ze nog bij bewustzijn zijn.

Volgens Buitenweg is het de hoogste tijd dat er een einde wordt gemaakt aan deze gruwelijke praktijken: ˝Veelal wordt het honden- en kattenbont geïmporteerd vanuit China, Thailand en de Filippijnen. Ook in Nederland blijkt regelmatig honden- en kattenbont in de schappen te liggen. Op het label staat niets vermeld of soms dat het om 'synthetisch' materiaal gaat. Je weet het dus niet als je dit bont koopt˝.

Buitenweg is opgelucht dat er geen uitzondering is gemaakt op een verbod op het prive-gebruik van honden- en kattenbont: ˝De Europese Commissie wilde alleen het bont verbieden dat voor handel bestemd is. Het bont zou men dan wel voor eigen gebruik kunnen importeren. Er mogen absoluut geen uitzonderingen gemaakt worden op het verbod. Elke uitzondering zou ons een stap verder weg brengen om een einde te maken aan het levend villen van dieren˝.

Verder vindt Buitenweg het laf dat Nederland heeft gewacht totdat de Europese Commissie met een verbodsvoorstel kwam. De VS, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Denemarken en België hebben al langer een verbod op honden- en kattenbont.

Het onderwerp is op de agenda gezet door een handtekeningenactie van Europese burgers. Er werden maar liefst 1 miljoen handtekeningen verzameld voor het verbod.


--------------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel

Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa