Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tornado van Chaam en Tricht in Weer Magazine
19 juni 2007 - Het Weer Magazine blikt terug op de bijzondere tornado van Chaam en Tricht, 25 juni 40 jaar geleden. Verder onder meer aandacht voor de warmste plek op aarde en gevolgen van het broeikaseffect in 2030 in Europa.
Zonsondergang blijkt schijnvertoning
De komende weken zoeken veel vakantiegangers weer de zon op. `Wij checken de prijs, U de zonsondergang', adverteerde een touroperator eerder dit jaar daarop inspelend. Mij lijkt het vergelijken van prijzen niet zo moeilijk. Maar waar moet je op letten bij een ondergaande zon? En gebeurt wat we zien ook in werkelijkheid of is er sprake van een bedrieglijke vertoning?

De warmste plek op aarde
Aan de strijd om het predicaat `warmste plekje op aarde' kon tot voor kort slechts een beperkt aantal, officiële waarneemstations meedoen. Dankzij satellieten is er nu werelddekking en kan elke plaats op aarde zich nomineren. Bijkomend voordeel: de records liggen opeens een stuk hoger.

Gevolgen versterkt broeikaseffect in 2030 overal in Europa merkbaar Zijn de afgelopen winter en lente een voorbode van een warmer klimaat dat door de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt? Binnen het ESSENCE-project hebben Nederlandse onderzoekers berekeningen gemaakt aan de hand van klimaatmodellen. Hiermee kan de door de mens veroorzaakte opwarming duidelijk onderscheiden worden van de klimaatvariaties die van nature voorkomen.

Wordt 2007 wel een orkaantopper?
"De verwachting voor het orkaanseizoen 2006 was een mislukking", schreef persbureau AP enige tijd geleden. Ook het wetenschapsteam van de Universiteit van Colorado liet geen misverstand bestaan over hun eigen uitspraken van vorig jaar. "Onze verwachting voor 2006 is helemaal de mist in gegaan, we hadden een zeer actief seizoen verwacht en uiteindelijk eindigde het zelfs nog iets lager dan gemiddeld". Inmiddels zijn de analyses voor het nieuwe orkanenseizoen bekend.

Het Weer Magazine en de KNMI/IPCC bijlage ontvangen? Wilt u het nummer van het Het Weer Magazine met de klimaatbijlage ontvangen? Dat kan voor Euro 5,95, stuur hiervoor een e-mail naar info@weermagazine.nl. Het Weer Magazine van juni/juli kunt u ook aanvragen via de website van het Weer Magazine, zie onder Externe links. Dit tijdschrift is ook verkrijgbaar in diverse boekhandels.

Eerste uitgave: 19-06-07