Ministerie van Financiën

Kabinet neemt aanbevelingen Commissie Frijns over

nieuwsbericht | 19-06-2007 | Directie Voorlichting

Het kabinet neemt vrijwel alle aanbevelingen van de Commissie Frijns over. Dit betekent onder andere dat aandeelhouders bij een 3% aandelenbelang hun zeggenschap moeten melden (momenteel 5%) én moeten aangeven wat hun intenties zijn. Het recht om onderwerpen te agenderen op de aandeelhoudersvergadering wordt verhoogd (momenteel 1%). Verder zal een identificatiestelsel van aandeelhouders ingevoerd worden en zal verkend worden of de positie van werknemers versterkt moet worden.

Het kabinet is positief over het advies dat door de Commissie Frijns (Monitoring Commissie Corporate Governance) is uitgebracht. Met de Commissie is het kabinet het eens dat geen fundamentele wijzigingen noodzakelijk zijn, maar dat een aantal extra spelregels leidt tot een beter evenwicht tussen de verschillende stakeholders in een onderneming. Ook komen er aanvullende transparantievereisten over de beloning van bestuurders bij overnames. Ten slotte zal het eerder aangekondigde feitenonderzoek naar hedgefondsen en private equity partijen uitgevoerd worden.

Ter versterking van de positie van werknemers wordt gedacht aan de volgende opties: spreekrecht van de ondernemingsraad in de aandeelhoudersvergadering, betrokkenheid van werknemers bij een fusie of overname, grotere betrokkenheid van de OR bij benoeming en ontslag van bestuurders en commissarissen en de toegang tot het enquêterecht. Aan de Sociaal-Economische Raad (SER) zal gevraagd worden hierover een consultatie uit te voeren en uiterlijk medio oktober met een advies te komen.