Politie Twente

Persbericht Politie Twente en Openbaar Ministerie Almelo, 19 juni 2007

Onderzoek Fleringen zonder gewenst resultaat afgerond

Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie Twente dat zich heeft beziggehouden met de dood van een 16-jarige jongen uit Mariaparochie, heeft het onderzoek voorlopig afgesloten.

Zoals bekend, zie de hieronder cursief afgedrukte eerder verzonden persberichten, werd de 16-jarige op zondagmorgen 26 november 2006 levenloos aangetroffen op de Ootmarsumseweg in Fleringen.

Alle resultaten van het sporenonderzoek en sectierapport zijn nu bij het team bekend. Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat er zeer waarschijnlijk twee momenten van geweldinwerking op het lichaam van het slachtoffer hebben plaatsgevonden. Het moment van overrijden door de automobilist uit Almelo lijkt, zoals reeds eerder gemeld, niet de doodsoorzaak van de 16-jarige geweest. Alles wijst erop dat het slachtoffer op dat moment reeds was overleden.

Hieraan voorafgaand moet een eerste moment van geweldinwerking zijn geweest. Of dit eerste geweld door derden is veroorzaakt, is niet duidelijk geworden. Er wordt niet uitgesloten dat e.e.a. is veroorzaakt door een interne bloeding ten gevolge van een val en dat het slachtoffer ten gevolge van die bloeding is overleden. Ook is uit het onderzoek niet komen vast te staan of het eerste moment van geweldinwerking op de plaats van aantreffen van het slachtoffer heeft plaatsgevonden.

Uit de sectie is tevens gebleken dat het slachtoffer een ontsteking had bij zijn hart. Dit leverde een acuut gevaar voor overlijden op. Er is echter niet vastgesteld dat hierin ook de doodsoorzaak is gelegen

In eerste instantie heeft het team in beeld gebracht welke personen en voertuigen die nacht op de plaats delict of in de nabijheid zijn geweest. Al de getraceerde personen (tientallen) zijn gehoord en enkele voertuigen zijn op sporen onderzocht. Daarnaast zijn niet alleen alle feitelijkheden onderzocht maar is er ook veel tijd en energie gestoken in de diverse geruchten die de ronde deden. Ook dit laatste heeft niets opgeleverd en de geruchten bleken nergens op gebaseerd en hadden geen waarheidsgehalte.

De afgelopen maanden zijn enkele laatste zaken onderzocht zonder het gewenste resultaat. Het onderzoek is voorlopig stopgezet, wanneer er echter nieuwe aanwijzingen komen zal e.e.a. uiteraard weer worden opgepakt.

Hieronder de reeds eerder gebracht persberichten van 25 en 28 november en 8 en 20 december jl.

Fietser dodelijk verongelukt, politie zoekt getuigen

Fleringen

Het lichaam van een 16-jarige fietser uit Mariaparochie werd zondagmorgen 26 november om ongeveer 06.00 uur aangetroffen op de Ootmarsumseweg, de N 349, in Fleringen. Een 37-jarige automobilist uit Almelo vernam, komend uit de richting van Reutum / Ootmarsum, dat hij over iets was gereden. Hij keerde een eindje verder op de weg om te kijken wat dit geweest was. Samen met een 36-jarige taxichauffeur uit het Duitse Nordhorn, die na het keren op de weg voor hem reed, kwam de 37-jarige tot de gruwelijke ontdekking dat op de weg het lichaam van een jongen lag met daarnaast een fiets. Onmiddellijk werd de politie gewaarschuwd. Direct werd alles afgezet om een grondig onderzoek te kunnen starten. De Ootmarsumseweg, de N 349, werd voor alle verkeer gesloten tussen het kruispunt met de Oldenzaalseweg in Fleringen en vanaf in Reutum. Het verkeer wordt omgeleid. Bij het maken van dit persbericht, zondagmorgen 10.45 uur, is de weg nog steeds afgesloten en het is nog niet bekend tot hoe lang dit nog gaat duren. Het wordt niet uitgesloten dat de 16-jarige, voordat hij werd aangetroffen, het slachtoffer is geworden van een ongeval.

Onderzoek dodelijk ongeval uitgebreid, politie vraagt hulp van bevolking

Fleringen

De politie Twente is zondag de 26e november jl., na het aantreffen van het stoffelijk overschot van een 16-jarige jongen uit Mariaparochie op de Ootmarsumseweg in Fleringen, een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft tot nu toe nog geen goed beeld gegeven over de omstandigheden die tot de dood van de 16-jarige hebben geleid. Diverse mensen zijn ondertussen gehoord en een sectie op het lichaam van de 16-jarige heeft plaatsgevonden. Hieruit zijn een aantal zaken naar voren gekomen die het onderzoeksteam heeft doen besluiten om het onderzoek uit te breiden en nogmaals de hulp van de bevolking in te roepen. Ieder klein detail kan mogelijk helpen tot een oplossing van dit gruwelijk voorval. Mensen die denken iets meer over deze zaak te kunnen vertellen worden dan ook nogmaals verzocht contact op te nemen met de afdeling recherche op het districtsbureau van de politie Twente in Hengelo, te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. In de loop van dinsdagmiddag de 28e november is een deel van de Ootmarsumseweg weer afgezet voor alle verkeer. Door een groep politiemensen is een deel van de weg opnieuw minutieus op sporen onderzocht.

Onderzoeksteam zoekt bestuurder donkere auto

Fleringen

Het team van de politie Twente dat onderzoek doet naar de omstandigheden waaronder een 16-jarige jongen uit Mariaparochie om het leven is gekomen, is op zoek naar een bestuurder dan wel bestuurster van een donkerkleurige auto, mogelijk een VW Golf. Een getuige heeft verklaard dat hij een tiental minuten voor dat het slachtoffer werd aangetroffen deze auto voorbij heeft zien rijden in de richting van Reutum over de Ootmarsumseweg in Fleringen. Dit moet ergens tussen half zes en kwart voor zes die zondagmorgen de 26e november zijn geweest. Het team sluit niet uit dat deze bestuurder dan wel bestuurster mogelijk iets gezien heeft of iets moet zijn opgevallen. Hij of zij die zich hierin herkent, wordt dingend verzocht contact op te nemen met het team via 0900-8844. Ook mensen die mogelijk weten wie deze bestuurder dan wel bestuurster kan zijn geweest worden verzocht dit te doen. Op dit moment is ook nog niet duidelijk geworden, ook niet uit de sectie, wat de doodsoorzaak is geweest. De patholoog anatoom is nog met het verdere onderzoek bezig. Wel is duidelijk dat het slachtoffer waarschijnlijk al was overleden voordat hij door de 37-jarige automobilist werd overreden. Ook kan nog worden gesteld dat de hardnekkige geruchten die de ronde doen, met name met betrekking tot aanhoudingen door de politie, nergens op zijn gebaseerd en onjuist zijn. Het team zet het onderzoek voort

Wachten op uitslag sporenonderzoek

Fleringen

De uitslag van een vergelijkend sporenonderzoek door het forensisch instituut in Rijswijk kan mogelijk meer duidelijkheid verschaffen in het onderzoek naar de dood van een 16-jarige jongen uit Mariaparochie. Zoals bekend, zie de hieronder cursief afgedrukte eerder verzonden persberichten, werd de 16-jarige op zondagmorgen 26 november jl. levenloos aangetroffen op de Ootmarsumseweg in Fleringen. Sporen van o.a.de fiets van het slachtoffer en alle voertuigen die ter plaatste zijn geweest op die zondagmorgen de 26e, worden vergeleken. Dit, om te bezien of het slachtoffer door een of meerdere van deze voertuigen is geraakt, dan wel het uitsluiten van deze mogelijkheid. In een eerder bericht werd hierover ook reeds bericht: hardnekkige geruchten met betrekking tot bijvoorbeeld aanhoudingen door de politie, zijn nergens op gebaseerd en onjuist.

Jan Camphuis (politie): 053-4555350 en Barbara van Heerde (OM); 0546-832872

---- --