Gemeente Hoorn


Tentoonstelling over heden en verleden van Hoorn en Dagenham door leerlingen middelbare school

19 juni 2007 - VMBO leerlingen van de SG Tabor, locatie dAmpte en leerlingen van Dagenham Park Community School, een school in een voorstad van Londen, hebben de geschiedenis van hun stad uitgebeeld in een gemeenschappelijke tentoonstelling. Op kleurrijke panelen is te zien wat er is veranderd op het gebied van gebouwen, mode, eten, landschap, kunst, beroepen, muziek, dans en transport.

De samenwerking tussen dAmpte en Dagenham Park is ruim twee jaar geleden tot stand gekomen. Op Dagenham Park staat het onderwijs in vakken als drama, muziek, tekenen en fotografie op een hoog niveau. De locatie dAmpte heeft zich ten doel gesteld zich verder te profileren met kunstvakken. Jaarlijks gaan docenten van dAmpte naar Dagenham om te leren van de wijze waarop in Engeland het onderwijs in de kunstvakken is georganiseerd en op welke wijze men hieraan inhoud geeft. Daarnaast stellen beide scholen zich ten doel zoveel mogelijk de praktische en creatieve talenten van hun leerlingen naar voren te laten komen.

Stichting Hoorn 650 heeft een verzoek gedaan aan dAmpte om deel te nemen aan een Hoorn 650 project. De school heeft daar enthousiast gevolg aan gegeven, omdat zij op deze wijze kan aantonen over welke kwaliteiten de VMBO-leerlingen beschikken. In samenwerking met Dagenham Park Community school is afgesproken om een creatief project uit te voeren waarbij de leerlingen hun visie moesten geven op het heden en verleden van hun stad. De themas mochten de leerlingen zelf uitzoeken. Een tweede en derde klas Bouwtechniek van de locatie dAmpte hebben aan het project meegedaan. In maart 2007 zijn de resultaten van de leerlingen uit Engeland verscheept naar Hoorn en is er een expositie geweest op de school.

Volgens adjunct-directeur S.J. Macke is het fantastisch om te zien, hoe enthousiast de leerlingen zijn als zij een levensechte opdracht moeten uitvoeren. Macke: Met een dergelijke opdracht kunnen de leerlingen hun kennis direct toepassen en laten zien over welke kwaliteiten zij beschikken. Opvallend aan de panelen is dat de leerlingen, hoe verschillend ook, werk van hoge kwaliteit hebben geleverd. Goed is te zien hoeveel tijd, energie en enthousiasme er in de panelen is gaan zitten. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het stadhuis tot het einde van de zomer.