Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bestuur Stichting van de Arbeid Postbus 90801 Postbus 90405 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 2509 LK S GRAVENHAGE Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Ons kenmerk AV/CAM/2007/21534 Doorkiesnummer Datum 19 juni 2007 E-mail

Onderwerp Participatietop

Geacht bestuur,

Hierbij nodig ik u uit voor overleg tussen een kabinetsdelegatie en delegaties van de Stichting van de Arbeid, waarbij de inzet ter bevordering van de arbeidsparticipatie centraal zal staan. Deze zogenoemde Participatietop zal worden gehouden op woensdag 27 juni a.s. om 14.00 uur in het SER-gebouw. Vanwege het inmiddels afgesloten bestuurlijk akkoord met de gemeenten ­ waarin eveneens het vergroten van de arbeidsparticipatie centraal staat ­ heb ik de VNG ook uitgenodigd deel te nemen aan de Participatietop.

Demografische ontwikkelingen leiden tot een smallere basis voor economische groei, spanningen op de arbeidsmarkt en een toenemend beroep op publieke voorzieningen. Het is derhalve noodzakelijk voor de houdbaarheid van de welvaartsstaat dat volop wordt ingezet op verhoging van de arbeidsparticipatie. Het is sociaal onwenselijk en economisch niet verantwoord als teveel mensen langs de kant staan. Hier ligt een opgave voor kabinet, sociale partners en gemeenten gezamenlijk.

Het voorstel is langs de volgende vijf lijnen te spreken over bevordering van de arbeidsparticipatie.

Werkgelegenheidsbeleid
De ontwikkeling van de economische groei en de creatie van banen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ontwikkeling van de internationale economie. Om hier op in te kunnen spelen zijn goed functionerende markten en een goed opgeleide en gezonde beroepsbevolking van groot belang. Dat is niet alleen van belang om de creatie van meer banen, maar ook om de creatie van kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid te ondersteunen. Het kabinet zet in op een innovatieve, concurrerende en ondernemende economie. Dit wordt gedragen door een goed opgeleide en toegeruste beroepsbevolking, ruimte voor ondernemerschap, hoogwaardige kennis en een verantwoorde loonkostenontwikkeling. Het versterken van de economische structuur is van belang voor een duurzame economische groei.

Ons kenmerk AV/CAM/2007/21534

Sociale partners kunnen via cao-afspraken een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wederzijdse, niet-vrijblijvende investeringen in scholing.

Functioneren arbeidsmarkt
Om in te kunnen spelen op (internationale) ontwikkelingen is een goed functionerende arbeidsmarkt noodzakelijk. Een belangrijke ontwikkeling is momenteel de overgang van baan- naar werkzekerheid. In deze context moet gekeken worden naar de thema's arbeidsmarktbeleid, scholing en opleidingen (employability), WW en flexibilisering en de betekenis van het ontslagrecht daarvoor.

Extra stimulans ten behoeve van arbeidsparticipatie
Bevordering van de economische groei en een goed functionerende arbeidsmarkt zijn noodzakelijk, maar nog niet voldoende. Voor verschillende groepen zal een extra stimulans noodzakelijk zijn.
De positie van ouderen is relatief zwak. Het overheidsbeleid is er zowel op gericht werkzoekende ouderen aan een baan te helpen als op het langer doorwerken van werkende ouderen. Sociale partners kunnen afspraken maken over blijvende investeringen in ouder wordende werknemers. Hierdoor kunnen oudere werknemers langer blijven werken en wordt voorkomen dat zij (onnodig) hun baan verliezen.
Veel vrouwen werken in kleine deeltijdbanen. Maatregelen moeten dan ook vooral gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen voor vrouwen om meer uren te gaan werken. Het gaat dan om verlaging van de marginale lastendruk en betere mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren. Ook in cao's kunnen verschillende stimulerende afspraken worden gemaakt. De arbeidsparticipatie van (bepaalde groepen) allochtonen is fors kleiner dan de participatie van autochtonen. Het kabinet zet in op inburgering, taalbeheersing verhoging van het gemiddelde opleidingsniveau (mede door vermindering voortijdige schooluitval) en bestrijding van discriminatie. Daarnaast begint een betere onderlinge verstandhouding vooral ook op de werkvloer, zoals de Stichting van de Arbeid terecht heeft geconstateerd. Sociale partners kunnen een belangrijke rol vervullen door een multicultureel personeelsbeleid, diversiteitsbeleid een aandacht voor werving en selectie. De werkloosheid onder jongeren is nog altijd bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde. Het kabinet zet in op een halvering van de schooluitval. Het is belangrijk dat sociale partners onder meer ­ conform de aanbeveling van de Stichting uit 2006 - (meer) afspraken maken over beroepspraktijkvormingsplaatsen, werkervaringsplaatsen en leerwerkplekken. Het kabinet zet daarnaast in op een leerwerkplicht voor personen jonger dan 27 jaar.

Additionele inzet ten behoeve van de onderkant
Het streven is om in samenspraak oplossingen te vinden voor de aanpak van de problematiek van de onderkant van de arbeidsmarkt en de begeleiding van moeilijk bemiddelbare groepen naar de arbeidmarkt. Deze groepen hebben een opstap naar regulier werk nodig. Het
---

Ons kenmerk AV/CAM/2007/21534

Coalitieakkoord noemt verschillende denkbare varianten van "opstapwerk": participatiebanen, participatieplaatsen, brugbanen, opstapbanen en investeringsbanen. Sociale partners / werkgevers kunnen hier een belangrijke bijdrage leveren. Een cruciale rol is er uiteraard voor de gemeenten. Gemeenten beschikken al over een breed instrumentarium via het W-deel van de WWB. Instrumentatie is verder denkbaar uit de re-integratiebudgetten van UWV.

Aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt
Kabinet en sociale partners moeten doorpakken op de Werktop van eind 2005. De verdere verbetering van de aansluiting van het (beroeps-)onderwijs op de noden van de arbeidsmarkt kan een positief effect op de arbeidsparticipatie bewerkstelligen.

Een bespreking langs de lijnen van deze agenda zou een samenhangend pakket van maatregelen moeten opleveren, leidend tot een substantiële verhoging van de arbeidsparticipatie.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---