Universiteit Maastricht

19 juni 2007
UM, ABP en Loyalis gaan samen Euregio versterken Opleiding actuariële wetenschappen, leerstoelen en andere samenwerkingsprojecten

Met een opleiding actuariële wetenschappen, de ABP-leerstoel `institutionele beleggers' en andere samenwerkingsprojecten in onderwijs en onderzoek gaat de Universiteit Maastricht (UM) haar jarenlange samenwerking met ABP en Loyalis op woensdag 20 juni verzilveren met de ondertekening van een samenwerkingscontract. Eén van deze projecten is al zover uitgekristalliseerd dat daarvoor op dezelfde datum een aparte samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend: dit najaar start de nieuwe opleiding actuariële wetenschappen. Voor dit specifieke initiatief is ook AZL aangeschoven bij het samenwerkingsverband.

UM, ABP en Loyalis voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om talent voor de Euregio te behouden en een `braindrain' te voorkomen. Door de vergrijzing van het arbeidsaanbod is het belangrijk dat de partners, behorend tot de grootste werkgevers in Limburg, deze talenten aan zich weten te binden. De samenwerking op het gebied van onderwijs is wederzijds: ABP- en Loyalismedewerkers treden op als gastdocent in het onderwijs van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, maar andersom biedt de UM ook onderwijstrajecten (zoals duale opleidingen, masteropleidingen en traineeships) aan. Voor de aansluiting op de arbeidsmarkt wordt voorzien in stageplaatsen, een jaarlijkse scriptieprijs en bedrijvendag en de sponsoring van één ABP-scholarship en één Loyalis scholarship à 12.500-15.000 euro per jaar.

Op dit moment draagt ABP al bij aan de leerstoel `Institutionele beleggers', bezet door prof.dr. Rob Bauer. Onderzocht wordt of nog meer praktijkgeoriënteerde bijzondere leerstoelen kunnen worden gevestigd op andere vakgebieden. Op het gebied van onderzoek gaan de partners samenwerken via een `young talent programme' voor PhD-studenten, postdocs en universitair docenten. Iedere twee jaar wordt een wetenschappelijke conferentie op het gebied `aging & pensions' georganiseerd. Verder draagt ABP bij aan duurzaam beleggen met een jaarlijkse sponsoring (EUR 100.000) van het European Centre for Corporate Engagement gedurende drie jaar. Tenslotte zullen ABP en Loyalis het UM-onderzoek naar sociale innovatie faciliteren door het geanonimiseerd beschikbaar stellen van informatie over `human performance'.

Opleiding Actuariële wetenschappen
Het tweede samenwerkingscontract dat woensdag wordt ondertekend, legt de afspraken vast over de nieuwe opleiding actuariële wetenschappen. Deze opleiding is in het leven geroepen door prof. dr. Ruud Kleynen AAG en door prof. dr. Hans Peters. Voor de duur van vijf jaar zullen de in Heerlen gevestigde pensioenorganisaties AZL en ABP ieder EUR 375.000 meebetalen aan de nieuwe studierichting. Daarna moet de opleiding zichzelf kunnen bedruipen. In het najaar kunnen de eerste studenten beginnen.

Beide pensioenorganisaties hebben grote behoefte aan een goede actuarisopleiding binnen de eigen regio. Voor pensioenen en levensverzekeringen was er tot nu toe alleen een universitaire actuarisopleiding in Amsterdam. Omdat in de Randstad ook de meeste actuariële banen te vinden zijn, is het moeilijk om afgestudeerden naar Limburg te halen. Bovendien neemt de hoeveelheid actuarieel werk voortdurend toe. In Nederland studeren thans per jaar ongeveer veertig actuarissen af, maar de behoefte wordt, door de vele veranderingen in de pensioen- en verzekeringswereld, geschat op tachtig.

De nieuwe opleiding gaat een compleet opleidingsprogramma bieden waar studenten de titel AAG (lid van het Actuarieel Genootschap) kunnen behalen. Dit najaar wordt gestart met een compact deficiëntieprogramma, waarmee mensen die al wiskunde, natuurkunde of econometrie hebben gestudeerd, de ontbrekende vakken inhalen om toelating tot het masterprogramma te verkrijgen. Het is de bedoeling dat vanaf september 2008 in Maastricht de complete opleiding wordt aangeboden; een driejarige bacheloropleiding en een aanvullende masteropleiding van een jaar. De opleiding is internationaal georiënteerd en de voertaal is Engels.

Noot voor de pers:
Klik hier voor enkele uitspraken van betrokkenen over de nieuwe opleiding actuariële wetenschappen.
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de feestelijke ondertekening van de contracten bij te wonen op woensdag 20 juni, om 10.00 uur in de refter van het bestuursgebouw UM, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht.
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof.dr.Jos Lemmink, tel. 043 388 3783, e-mail j.lemmink@mw.unimaas.nl of Marcel Vleugels, woordvoerder ABP Pensioenen, tel 045 579 4251 / 06 1384 2649, e-mail marcel.vleugels@abp.nl.
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.