Gemeente Heerlen

Geluidbelastingkaarten ter inzage

De gemeente Heerlen heeft op 19 juni geluidsbelastingkaarten vastgesteld, waarop de geluidsbelasting staat aangegeven die wordt veroorzaakt door wegverkeer, trein en industrie. Hierop is te zien hoe hoog de geluidsbelasting is op de gevels van woningen en scholen en dergelijke. De kaarten geven de huidige situatie aan. Ze liggen voor geïnteresseerden vanaf 2 juli zes weken ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum.

Mensen die wonen of werken in een stedelijk gebied krijgen onvermijdelijk te maken met geluid van verkeer of industrie. De Europese Unie verplicht de aangesloten landen om de komende jaren te zorgen voor één uniform systeem voor het weergeven van de geluidsbelasting. Dit jaar moeten de vijf grootste stedelijke gebieden van Nederland zo'n kaarten maken. Parkstad Limburg is een van die vijf gebieden.

Op de kaarten is door middel van kleuren per pand aangegeven hoe hoog de geluidsbelasting is op de gevel. Er zijn kaarten die het gemiddelde geluidsniveau over de hele dag aangeven. Op andere kaarten is het gemiddelde geluidsniveau in de nachtelijke uren te zien.

De kaarten laten voor Heerlen op een aantal plekken hoge geluidsbelastingen zien. Dat geldt met name voor straten met druk verkeer, zoals bijvoorbeeld de Looierstraat. In grote lijnen komt dit overeen met de uitkomsten van eerder onderzoek in opdracht van het ministerie, ondanks het feit dat daarbij een iets andere rekenmethode werd gehanteerd. Er zijn in Heerlen nauwelijks plekken met hoge geluidsbelasting door industrie.

Maatregelen
Nu de geluidskaarten klaar zijn, moeten we van Europa op een rij zetten welke maatregelen mogelijk zijn om geluidshinder aan te pakken. Deze inventarisatie moet voor de zomer van 2008 klaar zijn. In de tussentijd gaan de maatregelen die naar aanleiding van de eerdere inventarisatie van het ministerie gepland zijn gewoon door. In dit kader werden al bij ongeveer 200 woningen geluidwerende voorzieningen aangebracht.

Ter inzage
EU geluidskaart'.

HEERLEN, 15 juni 2007
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --