Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

WSW-raden krijgen vorm


Dankzij een project van Programma VCP zijn er nu in vier gemeentes Wsw-raden in oprichting. Wsw-werknemers gaan het gemeentelijke Wsw-beleid beoordelen. Leden zijn werk van Programma VCP zijn er In twee gemeentes zijn ook mensen met verstandelijke beperkingen bij de adviesorganen betrokken.

Op 1 januari 2008 wordt de Wsw gemoderniseerd. De invoering van de nieuwe Wet sociale werkvoorziening heeft niet alleen gevolgen voor Wsw-werknemers, maar ook voor gemeentes. Op dit moment wordt dan ook druk gewerkt aan alle voorbereidingen. Zo werkt Programma VCP aan het opzetten van cliëntenparticipatie op gemeentelijk niveau.

Belangrijk doel van de modernisering van de Wsw is dat er straks meer mensen met Wsw-subsidie bij een reguliere werkgever aan de slag gaan. Gemeentes krijgen een belangrijke rol om te zorgen dat het makkelijker wordt om begeleid te werken. In een project van Programma VCP worden proefprojecten (pilots) cliëntenparticipatie opgezet. In zeven gemeentes onderzoekt men hoe adviesorganen van Wsw-werknemers het gemeentelijk Wsw-beleid het beste kunnen beoordelen. Op welke manier kunnen de adviesorganen het beste aansluiten bij de lokale of regionale situatie?

Wsw-raden

De deelnemers aan het VCP-project gebruiken bij voorkeur de term Wsw-raad als het gaat om de pilots cliëntenparticipatie. Het worden namelijk echte, authentieke Wsw-raden: elke deelnemer is Wsw-gerechtigd. Men is werkzaam binnen een Sw-bedrijf of gedetacheerd, begeleid werkend of staat op een wachtlijst. In twee pilots nemen ook Wsw-ers met verstandelijke beperkingen deel aan de Wsw-raad. Zij doen dit zelfstandig of hebben een coach, bijvoorbeeld hun wettelijk vertegenwoordiger.

Stand van zaken

Op dit moment zijn er vier Wsw-raden in oprichting. In Brunssum, Venray en Hengelo/Hof van Twente/Borne en Helmond hebben de betrokkenen zich ondertussen bijgeschoold of zijn bijna zover. Als aanstaande Wsw-raad bereiden zij zich zo voor op hun taak als adviesorgaan voor het gemeentelijke Wsw-beleid In Rotterdam wordt gewerkt aan de vorming van een werkgroep die de toekomstige Wsw-raad moet voorbereiden. Binnenkort begint men met deskundigheidsbevordering.

Draagvlak

Dankzij het VCP-project kunnen de toekomstige Wsw-raden op een stevig draagvlak bij hun gemeente rekenen. Er wordt goed samengewerkt met wethouders en gemeentelijke beleidsmedewerkers. De Wsw-raden hebben ook een breed lokaal netwerk. Er is intensief en constructief overleg met bijvoorbeeld de lokale belangenorganisaties van mensen met beperkingen, de Wmo- en Wwb-raden, de ondernemingsraden van Sw-bedrijven en de regionale vakbonden.
Het project zorgt niet alleen voor bekendheid, deskundigheid en draagvlak, maar vanuit het project zal waar mogelijk ook coaching worden geboden aan de Wsw-raden die straks aan de slag gaan.

Project pilots cliëntenparticipatie

Het project pilots cliëntenparticipatie Wsw wordt uitgevoerd door Programma Versterking CliëntenPositie, een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de samenwerkende verenigingen van ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke beperking. Het project duurt van januari tot eind juli 2007. Informatie over de voortgang van het project is te vinden op www.programmavcp.nl. Het projectplan is op te vragen bij bij Programma VCP, T 030 2916678 of via info@programmavcp.nlof te downloaden van www.programmavcp.nl.

(Geplaatst: 19 juni 2007)

---