Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen verscherpt toezicht op verwerking van vrijkomende grond

19 juni 2007 - Geldermalsen verscherpt toezicht op verwerking van vrijkomende grond
De gemeente Geldermalsen verscherpt het toezicht op de naleving van het Bouwstoffenbesluit met daarbij speciale aandacht voor de verwerking van vrijkomende grond.

De ene inwoner is bezig met het uitgraven van een perceel voor de bouw van een huis: grond over. De andere inwoner wil zijn land wat ophogen, een aarden wal rond een perceel realiseren of een dam aanleggen tussen weg en weiland: grond nodig. In de dagelijkse praktijk weten beide partijen elkaar veelal wel te vinden en is de deal snel gesloten. Op het eerste gezicht niets aan de hand, maar toch kunnen er problemen ontstaan. Dat heeft alles te maken met de naleving van het zogenaamde Bouwstoffenbesluit waarop de gemeente moet toezien.

Het Bouwstoffenbesluit heeft tot doel te voorkomen dat bouwstoffen de bodem en/of het oppervlakte verontreinigen. Binnen het Bouwstoffenbesluit wordt een onderscheid gemaakt in vier categoriën bouwstoffen. Het onderscheid tussen deze vier zit hem in de mate van aanwezigheid van verontreinigende stoffen en de uitloogbaarheid (bij aanraking met water) daarvan.

Bij de tweede zwaarste categorieën geldt een meldingsplicht bij de gemeente of het Waterschap Rivierenland. Ten aanzien van het gebruik ervan kunnen eisen worden gesteld. Wanneer het echter gaat om schone grond of categorie-1 bouwstoffen dan geldt die meldingsplicht niet. Hoeven de beide inwoners uit het hiervoor genoemde voorbeeld dan helemaal niets te doen? Toch wel! Ook zij moeten ervoor zorgen dat de grond wordt onderzocht en dat er een schone-grond-verklaring kan worden overlegd. De praktijk leert, dat dit lang niet altijd goed wordt geregeld en zelfs dat soms (bewust of onbewust) verontreinigde grond wordt gebruikt.

Zoals gezegd, de gemeente is verplicht toe te zien op naleving van de regels op dit vlak. Tot één jaar na het aanbrengen van schone grond en tot vijf jaar na het toepassen van categorie-1 bouwmateriaal heeft zij het recht om daarvan de kwaliteitsgegevens op te vragen en aan de hand daarvan, indien nodig, maatregelen te treffen. Ook kan gevraagd worden om geleidedocumenten waaruit blijkt welke hoeveelheid grond, van waar, wanneer, door wie, waarheen is getransporteerd. Besloten is dit toezicht te verscherpen. Kan geen bewijsmateriaal worden overleg waaruit blijkt dat er niets aan de hand is, dan worden er afspraken gemaakt over de maximale periode waarbinnen dit alsnog geregeld moet worden. Komt er dan nog niets van terecht, dan wordt het wat vanuit de gemeente wat straffer aangepakt, hetgeen zelfs kan leiden tot het opleggen van een dwangsom voor elke dag dat de benodigde stukken niet getoond kunnen worden.

Hoogstwaarschijnlijk wordt binnenkort landelijk besloten tot wijziging van het Bouwstoffenbesluit in die zin dat er vanaf dat moment altijd sprake zal zijn van een meldingsplicht. Van enige twijfel over wel of niet kan dan geen sprake meer zijn.