Gemeente Tilburg

19 juni 2007

Bouwplan St. Anna-erf aangehouden

Nader onderzoek effecten op verkeersdruk en woonkwaliteit

Bouwplan St. Anna-erf
De gemeente heeft een verzoek ontvangen om mee te werken aan het bouwplan voor het binnenterrein dat ligt achter de Akkerstraat, Paterstraat en de Meelstraat. Op dit moment bevinden zich hier garageboxen. Het bouwplan bestaat uit

ongeveer 38 grondgebonden woningen en een parkeerkelder met 97 parkeerplaatsen.

Reactie bewoners en wijkraad St. Anna naar aanleiding van informatieavond Tijdens de informatieavond op 27 maart jl., heeft de ontwikkelaar/architect de plannen toegelicht en antwoord gegeven op de vele vragen die in de buurt leefden. De gemeente was op deze avond als toehoorder aanwezig. Tijdens deze informatieavond bleek het draagvlak in de wijk voor het plan niet bijzonder groot. Bewoners vrezen dat, ondanks de extra parkeerplaatsen, er toch grote overlast ontstaat in de wijk St. Anna. Vanwege het grote aantal geplande woningen wijzen zij op de verkeerstoename door de smalle woonstraatjes. Daarnaast komt het grote aantal nieuwe woningen niet ten goede aan de rust en woonkwaliteit die nu heerst op het binnenterrein.

Wijkraad St. Anna heeft naar aanleiding van de informatieavond een brief gestuurd naar de gemeente. Daarin doet ze een oproep om niet langer incidenteel bouwplannen te beoordelen, maar eerst een heldere beleidsvisie op te stellen voor St. Anna. Wat is waar wenselijk en wat niet? Daarbij moet niet alleen naar parkeren gekeken worden, maar ook naar de verkeersstromen en de lucht- en geluidsaspecten. De wijkraad bepleit om pas medewerking te verlenen aan plannen voor woningbouw op binnenterreinen als een dergelijke visie is opgesteld.

Standpunt gemeente
De gemeente ziet de bebouwing van binnenterreinen als een kans om hier extra parkeergelegenheid te realiseren voor wijkbewoners. Tegelijkertijd wil de gemeente eerst meer zicht krijgen op de vraag of de wijkbewoners dit ook als oplossing zien voor het parkeerprobleem. Daarom wordt hierover binnenkort een enquête verspreid in St. Anna. De gemeente wil ook eerst kijken naar de effecten van bebouwing op de verkeersdruk in de wijk en de woonkwaliteit in het algemeen. Zij heeft dan ook besloten om gehoor te geven aan de oproep uit de wijk om eerst een nadere visie op te stellen voor St. Anna. Tot die tijd (naar verwachting eind 2007) worden alle plannen om binnenterrein te bebouwen aangehouden. De gemeente gaat voorlopig niet van start met een vrijstellingsprocedure voor het bouwplan St. Anna-erf.

Meer informatie?
Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Reinou Kieboom, gebiedsmanager van gebiedsteam Oude Stad. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 542 86 08 of via emailadres reinou.kieboom@tilburg.nl.


---- --