Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


RONDETAFELCONFERENTIE MILIEUZONES

Convenant is stimulans voor schone lucht

Den Haag, 19 juni 2007
De partijen die vorig jaar het convenant 'Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering' hebben ondertekend, zijn door minister Cramer van VROM uitgenodigd voor een rondetafelconferentie. Hierbij zal de uitwerking van het convenant aan de orde komen. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vinden dat er een goede werking van het convenant uitgaat. Er zijn grote stappen gezet en de partijen zijn voortvarend aan de slag gegaan. Tegelijk is er nog veel winst te behalen in nauwer overleg tussen gemeenten en bedrijfsleven.

Schone motoren
Het bedrijfsleven is gebaat bij de uniformiteit van maatregelen in binnensteden. Eenduidige afspraken over technische eisen van voertuigen bevorderen investeringen in innovatief en schoner materieel. Vervoerders en verladers nemen hun verantwoordelijkheid door de aanschaf van schonere en stillere voertuigen.

Stedelijke distributie en milieuzones
KNV, EVO en TLN wijzen erop dat de instelling van milieuzones een middel is om de luchtkwaliteit te verbeteren en geen doel op zich. Daar waar knelpunten in de luchtkwaliteit zijn, kan een milieuzone worden ingesteld. De gemeenten die hiervoor kiezen, zijn wel gehouden aan de afspraak dat het nut en de noodzaak van de milieuzone glashelder moeten worden gemaakt. Een milieuzone is een onderdeel uit een pakket van passende maatregelen die in samenspraak met het bedrijfsleven tot stand moet komen. Een andere belangrijke maatregel is de stroomlijning van stedelijke distributie. Een soepele bevoorrading van winkels en horeca in de binnenstad levert vaak veel milieuwinst op.

Regie
KNV, EVO en TLN constateren dat het stappenplan uit het convenant, waarbij het bedrijfsleven nauw betrokken moet worden, niet altijd gevolgd wordt. Recente ervaringen bij twee gemeenten leiden ertoe dat KNV, EVO en TLN pleiten voor een centrale regie door het ministerie van VROM.

KNV, EVO en TLN moedigen gemeenten aan om het convenant mede te ondertekenen en zijn blij dat ook de gemeente Breda convenantpartij wordt. Het bedrijfsleven hoopt dat deze gemeente zich houdt aan de afspraken, vooral waar het gaat om samenspraak met winkeliers, leveranciers, verladers en vervoerders over de instelling van een milieuzone.

Voor nadere informatie:
Arjen Boukema, KNV : 06 ? 2613 4716
Mark Jansen, EVO: 06 ? 2164 2444
Mark Dijk, TLN: 06 ?11006694

Met vriendelijke groet,

Arjen Boukema
PR & Communicatie KNV

Postbus 19365
2500 CJ Den Haag
T: +31 (0)70 375 17 49
G: +31 (0)6 26 13 47 16
F: +31 (0)70 375 17 56
E: aboukema@knv.nl
U: www.knv.nl